Svenskfinland får sin egen hissapodd

En hissapodd är född! Freja Lindeman, Anna Öhman, Veronica Aspelin och Tobias Jansson har jobbat länge och ambitiöst med den podcast om vår närhistoria som har premiär på HBL.fi på torsdag den 10 oktober. Ett framtida avsnitt handlar om HBL:s beskyddare Amos Anderson som skymtar i bakgrunden. Bild: Cata Portin

Svenskfinland får en ny podcast om historia när Hissapodden lanseras på torsdag. Bakom podden står Anna Öhman, Veronica Aspelin, Tobias Jansson och Freja Lindeman i samarbete med HBL. – Vi gör den podd vi själva saknat, säger poddmakarna.

Egentligen avskydde hon historia i skolan, Freja Lindeman.

– Det var ett svårgreppbart ämne, fullt med årtal och, om ni tillåter, gubbigt, säger 28-åringen som nu debuterar som producent för Hissapodden.

I vuxen ålder har hon ändå börjat intressera sig för historia och lyssnat på många poddar i ämnet. Rätt snabbt insåg hon att utbudet av historiepoddar är skralt i Finland, för att inte tala om i Svenskfinland.

– Till all lycka har jag många historiker i min vänkrets, säger hon och kastar en blick på Anna Öhman och Veronica Aspelin.

Båda är historiker och kurskamrater från Helsingfors universitet men ingendera jobbar med historia just nu. Anna Öhman är koordinator vid universitetet medan Aspelin jobbar med marknadsföring.

– När Freja föreslog en podd var vi genast med på noterna, säger de båda och beskriver historieintresset som ett kall.

För en utomstående låter det som om Lindeman helt enkelt tryckte på en knapp som förlöste ett uppdämt behov av att få berätta.

– Ja, det kan man säga. Utan att jag själv tänkt tanken kändes en podcast om historia självklar när Freja presenterade idén, säger Veronica Aspelin.

Dramatiserad vetenskap

Den fjärde kuggen i poddmakarhjulet är Tobias Jansson som klipper ihop materialet. Han är obönhörlig när det gäller längden på podden: 40 minuter, varken mer eller mindre. De pratglada och av detaljer upptagna historikerna göre sig icke besvär.

- Med tanke på allt material vi har skulle vi lätt kunna göra varje avsnitt 90 minuter långt, säger Jansson med ett menande leende.

Klipprocessen är alltså inte alldeles lätt. Det sker ändå i ett samarbete av ömsesidig respekt, först med alla fyra närvarande och mot slutet med enbart producenten och klipparen.

– Man skulle kunna finslipa hur länge som helst men i något skede måste man bara sätta punkt, säger producent Lindeman.

När hon nu lyssnar på det första avsnittet och jämför med senare avsnitt kan hon märka en tydlig utveckling.

– Vi har ju aldrig gjort det här tidigare så jag tror att podden kommer att fortsätta utvecklas. Det är knappast unikt för oss utan man kan märka samma sak med de flesta poddar: det är skillnad på första avsnittet och det tionde.

- Ja, fyller Tobias Jansson i. När vi började hade vi inte helt klart för oss om det skulle bli podcast där ni sitter och pratar med varandra eller om vi skulle dramatisera historierna med musik och effekter. Slutresultatet är en blandning.

Wow och aha

I varje avsnitt anlitar programledarna en utomstånde expert eller röstskådespelare.. Målgruppen för Hissapodden är unga vuxna men gänget räknar också med att äldre lyssnare ska hitta podcasten.

– Vi vill väcka intresset för historia och ge en wow-effekt, säger Freja Lindeman. Det ska vara roligt och spännande; jag visste till exempel inte att det funnits så många bordeller på Stora Robertsgatan.

Anna Öhman ser Hissapodden som en bildningsgärning i moderna kläder.

- Det är bildning när den är som bäst. Jag har själv funderat mycket på hur man kan presentera historiska fakta på ett lättillgängligt sätt och komma bort från den detaljrikedom som vi historiker ofta faller på. För mig har det varit en pedagogisk utveckling.

Fram till jul kommer Hissapodden ut varannan vecka och med totalt fem avsnitt. Fler finns mer eller mindre klara för en eventuell vårsäsong. Det första avsnittet handlar om prositution, ett annat om fånglägret i Dragsvik, ett tredje om Mannerheims döttrar.

– Vi skriver om historien genom att lyfta fram berättelser som ännu inte fått den uppmärksamhet de förtjänar, säger Veronica Aspelin.

– Vi fokuserar också på ny forskning och unga forskare som precis kommit ut med sina första mer omfattande arbeten. En styrka med Hissapodden är den starka igenkänningsfaktorn - vi tar upp ämnen som folk har hört om men vi bjuder på andra vinklar och mer fördjupning.

Hissapodden utkommer i samarbete med Hufvudstadsbladet. Chefredaktör Susanna Landor säger att erbjudandet om ett samarbete kändes klockrent.

– Vi vet att många av våra läsare är vetgiriga och intresserade av historia. Det finns en klar beställning på ett slags populariserad historiebeskrivning. En del avsnitt är synnerligen läckra till sitt innehåll, och samtidigt handlar det om att kunna erbjuda fördjupning och fakta, som förklarar vårt nuvarande samhälle.

Hissapodden kan man lyssna på med start torsdagen den 10 oktober på HBL.fi. Avsnitten kommer också att i omarbetad form publiceras som artiklar i papperstidningen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning