Svensken Kim Amb klar för VM-final i spjut: "Ung och fräsch"

Kim Amb är klar för final. Bild: Kirill Kudryavtsev/Lehtikuva-AFP

Kim Amb är klar för ännu en VM-final. Men till skillnad från tidigare mästerskap kommer han att gå in i finalen i Doha utan en strulande axel.– Kroppen känns härlig, jag känner mig ung och fräsch, höll jag på att säga, säger 29-åringen.

Kim Amb inledde med ett underkänt kast i herrarnas spjutkval. Men 29-åringen samlade ihop sig och fick till en superträff i den allra sista omgången när spjutet flög 84,85 meter – en bra bit över direktkvalgränsen på 84,00.

– Det var roligt att få ett stort Q (direktkval), det har jag aldrig fått, det känns härligt.

Det var lite nervöst efter att Amb i andra omgången nått 82,89 och precis som många andra såg han ut att ha vissa problem. Hans tränare och pappa Björn Amb pratade om att luftkonditioneringen eventuellt kunde påverka, men Kim Amb märkte det inte jättemycket.

– Ställde man spjutet mycket (kastade högt) så fick man ingenting tillbaka alls, så det blir väldigt viktigt i finalen att man träffar rent för man får ingenting gratis här, säger Amb.

Lyckad operation

Amb är rutinerad i mästerskapssammanhang och söndagens final blir hans tredje i VM. Men det finns en viktig skillnad mot de tidigare finalerna, när han slutat tia (2013) respektive elva (2015).

Förra året opererade han axeln, efter att den som hans läkare sa "såg ut som att den gått en 21-rondare i boxning" – den var ordentligt sliten. Efter operationen, där man gick in och rensade i leden, har Kim Amb fått ett stort lyft den här säsongen.

"Inget krut"

Och nu vet han att kroppen håller för att kunna göra en ännu bättre tävling dagen efter kvalet. Han visade just det under SM i Karlstad för en månad sedan där han i kvalet kastade över 85 meter och dagen efter drog till med 86,03.

– Tidigare har jag känt att jag inte har något krut kvar i kroppen, att jag måste sätta det i första försöket annars är det kört. Men i dag kände jag att jag bara blev bättre och bättre för varje kast och jag hoppas att det ska bli samma i morgon med. Kroppen känns härlig, jag känner mig ung och fräsch, höll jag på att säga, haha.

Han blev till slut fyra i kvalet och skiner upp när han får höra det.

– Det är stärkande att få prestera så bra. Kval är hemskt, man är jättenervös och man vet vad man besitter för potential och det gäller bara att få ut den, säger Amb.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning