Svenske regissören Roy Andersson vann regipriset i Venedig

Skådespelaren Anders Hellström, regissören Roy Andersson och skådespelaren Tatiana Delaunay poserar på filmfestivalen tidigare i veckan. Bild: Joel C Ryan / Invision-AP-TT

Roy Andersson fick priset för bästa regi, Silverlejonet, med sin film "Om det oändliga" vid filmfestivalen i Venedig. Priset Guldlejonet för bästa film gick till "Joker" av regissören Todd Phillips.

2014 blev Roy Andersson förste svensk att kamma hem det prestigefyllda priset Guldlejonet, för filmen "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron".

I kväll hade han chans vinna igen med "Om det oändliga" men det blev alltså regipriset denna gång.

– Jag hörde det precis. Det här är en internationell festival med 21 filmer som tävlar – det är klart att man får vara nöjd med att vara en av dem som får pris, säger Andersson till TT.

– Det är jätteroligt, och roligt för alla mina medarbetare som slitit i 3,5 år.

"Man kan inte gå och vänta"

Andersson har varit i Venedig, men åkte hem i fredags.

– Man kan inte gå och vänta på att få ett pris, säger han

21 regissörer hade chans på det prestigefyllda priset. Men den som tog hem det var "Joker" av regissören Todd Phillips.

Hård konkurrens

Konkurrensen har varit hård. "Om det oändliga" tävlade mot filmer som "J'accuse" av Roman Polanski, "No.7 Cherry Lane" av Yonfan (som vann pris för bästa manus) och "Ad astra" av James Gray utöver vinnaren.

"J'accuse" av Roman Polanski var förhandstippad som vinnare eftersom den tilldelades kritikernas pris på årets filmfestival.

De senaste åren har filmfestivalen i Venedig kritiserats för bristen på kvinnliga filmskapare bland de tävlande.2018 antog festivalen en plan för ökad jämställdhet, trots det är blott två av de 21 filmer som i år tävlar om Guldlejonet regisserade av kvinnor.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning