Svenskätaren Sampo Terho på väg ut ur riksdagen

Terho valdes in i riksdagen för Sannfinländarna 2015 med över 10 000 röster från Helsingfors valkrets. Tidigare var han europarlamentariker för Sannfinländarna. I Europaparlaments valet 2014 fick han över 33 000 röster i hela landet. Nu får han nöja sig med betydligt färre röster. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Blå framtids ordförande Sampo Terho ser ut att få lämna riksdagen efter bara en period.

Inför riksdagsvalet valde utbrytarpartiet Blå framtid att satsa krafterna på Nylands valkrets där också partiets ordförande Sampo Terho valde att ställa upp.

För Terhos del ser manövern ut att misslyckas. Med nästan hälften av rösterna räknade ligger Blå framtid utan mandat och Terho har drygt 800 röster.

Terho valdes till ordförande för utbrytargruppen Blå framtid efter att Sannfinländarna splittrades 2017. Terho fortsatte som kultur- och idrottsminister i regeringen Sipilä.

Terho har aktivt arbetat för att slopa den obligatoriska svenskundervisningen i skolorna och språkkraven i svenska för statens tjänstemän.

Försvarsminister Jussi Niinistö var Blå framtids starkaste kandidat i valet på förhand. Han har något fler röster än Terho i detta skede men ser också ut att trilla ur riksdagen.

Följ rösträkningen i HBL:s resultattjänst

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning