Svenskarna kan få se fullång Okänd soldat

Aku Louhimies version av Okänd soldat hade premiär i Finland den 27 oktober i fjol. I Sverige hade en kortare version premiär på självständighetsdagen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Nyfilmatiseringen av Okänd soldat har varit en större succé än väntat i Sverige, rapporterar SVT. Svenskarna har dock fått nöja sig med en 47 minuter kortare version av den nästan tre timmar långa filmen.

I Finland har Okänd soldat, regisserad av Aku Louhimies, setts av över 900 000 biobesökare på drygt två månader. I Sverige räknade man med att filmen skulle ses av 25 000 besökare, men har redan setts av över 50 000, säger Pia Grünler, SF Bios nordiska distributionschef, till Sveriges Television.

Till en början var tanken att filmen inte ens skulle visas i Sverige, men efter stark kritik beslöt man att visa den på cirka hundra orter med premiär på Finlands självständighetsdag. Dock har den svenska publiken fått nöja sig med en 47 minuter kortare internationell version. Men nu finns intresse för att visa den fulla tre timmar långa versionen även i Sverige.

– Jag kan avslöja nu att vi har förfrågningar att visa den långa versionen. Vi tittar på möjligheter att sätta upp den här och var för att kunna visa den, säger Grünler till SVT.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46