Svenskar misstänks för sprängning i Köpenhamn

En svensk man har gripits i Malmö, misstänkt för explosionen vid danska skattemyndigheten på tisdagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

En svensk man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ligga bakom explosionen vid danska skattemyndighetens lokaler på Østerbro i Köpenhamn.

Mannen greps i Malmö och kommer att överföras till Danmark, enligt dansk polis.

Ytterligare en svensk man i samma ålder är internationellt efterlyst.

– Båda misstänks vara gärningsmän bakom sprängningen, säger Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen.

– Vi har under natten genomfört husrannsakningar på flera adresser i Sverige. Här har vi beslagtagit vad vi tror är den bil som gärningsmännen använt, fortsätter Bergen Skov.

"Intensiv utredning"

Med anledning av den fortsatta utredningen, och att en misstänkt fortfarande är på fri fot, är han i övrigt förtegen med fler detaljer i ärendet.

Jørgen Bergen Skov vill inte berätta hur polisen kommit de båda misstänkta på spåren, bara att polisen ägnat sig åt "intensiv efterforskning".

Två personer befann sig i skattemyndighetens byggnad då den kraftiga explosionen inträffade sent på tisdagskvällen den 6 augusti. Ingen av dem kom till skada, däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen. Personen fick uppsöka sjukvård.

– Det rör sig om ett väldigt allvarligt brott, konstaterade statsminister Mette Frederiksen (S).

Byggnaden skadades, ett antal fönsterrutor krossades och fasaden raserades. Dagen efter dådet sade Jørgen Bergen Skov att tidpunkten för dådet, klockan 22.15, tydde på att gärningsmännen inte velat skada någon eftersom byggnaden kunde antas vara tom.

Sprängmedlet hade enligt polisen placerats runt 60 centimeter från ingången till byggnaden.

Nio explosioner

Sedan i februari har Köpenhamnsområdet drabbats av nio explosioner, de senaste två i augusti. Vid de allra flesta har inga personer kommit till skada.

Några dagar efter explosionen vid skattemyndigheten skedde ytterligare en explosion, denna gång vid en polisstation vid Nørrebro.

Polisen har uppgett att explosionen, som inträffade mitt i natten, var en medveten handling.

Enligt dansk polis finns det inget som tyder på att de båda explosionerna har något samband.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning