Svenska Yle utreder Hassan Zubiers sommarprat

Svenska Yle ska utreda om det finns faktafel i Hassan Zubiers sommarprat. Zubier berättar i sommarpratet om jobbet som fredsbevarare i Bosnien. På torsdagen medgav han att han hittade på alltihop.

– Vi har inte hunnit bekanta oss med det här fallet ännu. Vi har fullt upp med att rapportera om de senaste avslöjanden i fallet, säger direktör Marit af Björkesten som är ansvarig utgivare på Svenska Yle.

Hur kommer ni att hantera den podcast med Zubiers sommarprat som finns på er webbsida?

– Vi måste först analysera vad som har sagts och vad som inte stämmer innan vi kan fatta några beslut om att eventuellt plocka bort ljudfilen. Sommarpratarnas inlägg är ju alltid subjektiva, ensidiga betraktelser.

Zubier har medgett att han inte har jobbat som fredsbevarare i Bosnien, vilket han påstår i det sommarprat som finns på er sajt. Hur ser du på det?

– Förstås måste eventuella faktafel korrigeras, men vi måste först analysera vad som har sagts och vad som påstås innan vi kan göra något konkret.

Marit af Björkesten hänvisar SPT vidare till Johanna Törn-Mangs som är chef för medier och utgivning på Svenska Yle.

– Sommarpratet har ju inte producerats av oss utan av Parad Media, säger Törn-Mangs.

Hon tillägger att hon på grund av sin semester inte har hunnit bekanta sig med fallet och hänvisar till tv- och radiochefen Unni Malmgren, som SPT försökt nå.

Enligt journalistreglernas punkt 20 ska "väsentliga fel rättas till utan dröjsmål och så att rättelsen når den felinformerade allmänheten i så stor utsträckning som möjligt." Opinionsnämnden för massmedier övervakar att journalistreglerna följs i praktiken.

Hassan Zubier påstår i sitt sommarprat att han åkte på sitt första FN- uppdrag till Tuzla i Bosnien. Han berättar bland annat att de blev beskjutna.

Aamulehti avslöjade på torsdagen att Zubier inte har jobbat som fredsbevarare. Zubier förklarar historierna med att han måste förklara tiden han satt i fängelse på något sätt.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning