Svenska Yle tackade nej till På spåret – "beslutet var kanske felaktigt"

Fredrik Lindström och Kristian Luuk har dragit igång den 31:a säsongen av På spåret. Bild: SVT

Tv-succén På spåret sändes i tre år i Svenska Yle men i år ville Yle testa ett annat koncept. Dramaserien Vår tid är nu och finlandssvensk dramatik visas i stället.

Frågesporten På spåret är en av Sveriges Televisions stora tittarsuccéer och har varit omåttligt populär också i Finland. Under tre säsonger valde Svenska Yle att sända På spåret på Arenan samtidigt som frågesporten sändes i Sveriges television. Två dagar senare, på söndagar, sändes programmet på Yle Teema & Fem.

I år har Svenska Yle valt bort På spåret.

– Vi kunde förstås ha visat På spåret på Arenan men jag vet att vår publik vill se frågesporten på traditionell tv. Det här var kanske ett felaktigt beslut, det ser vi i vår säger Unni Malmgren, tv- och radiochef på Svenska Yle.

På spåret går dessutom att se gratis på SVT Play, detta tack vare att vi tidigare har varit samproducent för programmet.

I stället för På spåret visar Svenska Yle i december fyra säsonger av den svenska dramaserien Vår tid är nu. Tre av säsongerna är gamla, den fjärde är ny och visas i Svenska Yle samtidigt som den visas i SVT. Dessutom visas finlandssvenska satsningar som DUV-teaterns uppsättning I det stora landskapet som gavs på Svenska Teatern i fjol liksom föreställningen Vi är bara mänskor, som visades på Svenska Teatern i våras och i höst.

I vår utlovar Unni Malmgren en frågesport på Svenska Yle. Då visas Muren – en frågesport som inte fick bra recensioner då programmet hade premiär i höstas.

– För oss är detta ett sätt att testa något nytt. Om det inte fungerar får vi tänka om, säger Unni Malmgren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning