Svenska Yle: Svidja slott i Sjundeå är till salu

Svidja slott i Sjundeå är byggt på 1540-talet. Bild: Leif Weckström

Priset som begärs för det gamla gråstensslottet med park är 4,8 miljoner euro, meddelar Svenska Yle som talat med de nuvarande ägarna av slottet.

Sjundeåborna och bröderna Gustav och Henrik Rehnberg är ägare av Svidja slott och omgivande markområden sedan några år tillbaka. Nu vill de sälja slottet med park, skriver Svenska Yle. Tillsammans äger bröderna Svidja gård och Gårdskulla gård.

År 2015 köpte Gustav och Henrik Rehnberg Svidja gård inklusive 60 byggnader och 726 ha mark tillsammans med affärsmannen Antti Herlin för en summa på 11,5 miljoner euro. Slottet har drivits av ett aktiebolag som de nya ägarna bildade vid köpet. Herlin avsade i ett tidigt skede delägarskapet.

Avsikten är att jord-, skogs-, och lantbruket på Svidja gård ska fortgå.

– Vi säljer ändå inte slottet till vem som helst. Den nya ägaren ska kunna ta hand om Svidja slott med den värdighet som slottet förutsätter, säger Henrik Rehnberg till Svenska Yle.

Trots beskedet är det ändå möjligt att besöka kaféet på Svidja gård och delta i guidade rundturer då gården öppnar nästa vecka.

Texten har förtydligats den 9.7.2020, klockan 13.37. Svidja slott köptes inte för 11,5 miljoner år 2015. Utan Svidja gård inklusive 60 byggnader och 726 ha mark köptes för 11,5 miljoner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning