Svenska Yle: Sverigedemokraterna vill inte ta ställning för finlandssvenskan

Sverigedemokraternas Aron Emilsson säger att det är viktigt att det finns en statusskillnad mellan svenskan och andra språk i Finland.

Svenskans ställning i Finland är besvärande för svenskans banerförare Sverigedemokraterna (SD), skriver Svenska Yle. Sverigedemokraterna har ett nära samarbete med Sannfinländarna som vill likställa svenskan med andra minoritetsspråk i Finland.

– Jag tycker det vore beklagligt om svenskan i Finland skulle ha samma ställning som ett mera modernt invandrarspråk som somaliskan. Vi har ju historiska band och kulturella likheter. Jag tycker det är viktigt att det är en statusskillnad där. Men det måste ju vara en fråga för den finländska riksdagen och folket att avgöra, säger Aron Emilsson (SD) till Svenska Yle.

Riksdagsledamoten Emilsson är medie- och kulturpolitisk talesman för Sverigedemokraterna.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54