Svenska Yle: Sverigedemokraterna vill inte ta ställning för finlandssvenskan

Sverigedemokraternas Aron Emilsson säger att det är viktigt att det finns en statusskillnad mellan svenskan och andra språk i Finland.

Svenskans ställning i Finland är besvärande för svenskans banerförare Sverigedemokraterna (SD), skriver Svenska Yle. Sverigedemokraterna har ett nära samarbete med Sannfinländarna som vill likställa svenskan med andra minoritetsspråk i Finland.

– Jag tycker det vore beklagligt om svenskan i Finland skulle ha samma ställning som ett mera modernt invandrarspråk som somaliskan. Vi har ju historiska band och kulturella likheter. Jag tycker det är viktigt att det är en statusskillnad där. Men det måste ju vara en fråga för den finländska riksdagen och folket att avgöra, säger Aron Emilsson (SD) till Svenska Yle.

Riksdagsledamoten Emilsson är medie- och kulturpolitisk talesman för Sverigedemokraterna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning