Svenska Yle säger upp 7 – "Det känns jätteilla"

20 färre personer än hittills kommer framöver att jobba för Svenska Yle. Bild: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Svenska Yles samarbetsförhandlingar är över. Personalen minskas med 20 årsverken, varav sju personer sägs upp. "Det har varit en tung dag och känns jätteilla", säger huvudförtroendeman Markus Ekholm.

Samarbetsförhandlingarna inleddes den 15 mars och omfattade 161 tillsvidareanställda personer inom Svenska Yles nyheter, fakta och fiktion, utgivning och verksamhetsutveckling.

Totalt ska Svenska Yle framöver klara sig med 20 årsverken färre än i dag. Sammanlagt sägs 7 personer upp, vilket ändå är färre än väntat. Då förhandlingarna inleddes var bedömningen att till och med 18 personer kunde få sparken.

Förändringarna hänger ihop med den parlamentariska arbetsgruppens krav på att Yle måste öka inköpen av tjänster och program med 30 procent. Samtidigt ska Yle balansera budgeten i och med uteblivna indexförskjutningar. Personalnedskärningarna vid Svenska Yle innebär en inbesparing på cirka en miljon euro på årsnivå.

– Det som är dramatiskt ur mitt perspektiv är att klart färre personer än hittills ska göra jobbet, säger huvudförtroendeman Markus Ekholm.

Hur kommer det här att påverka er produktion, det vill säga det som Yles tittare, lyssnare och läsare tar del av?

– Det återstår att se, men det är klart att det kommer att synas då många duktiga kolleger försvinner. Det här har varit en jättetung dag, och det känns verkligt illa.

Av hänsyn till de personer som måste lämna bolaget vill Marit af Björkesten, direktör för Svenska Yle, inte i det här skedet berätta vilka program som kommer att läggas ner.

– Från och med nu blir det ännu viktigare att fokusera stort på vissa saker. Vi ska också kunna vara snabba och alerta då det gäller och kunna erbjuda fördjupning och analys. Men det som är mitt emellan kommer det att bli mindre av.