Svenska Yle satsar stort på produktionen av årets julkalender – se försmak här

Skådespelarna Marc Svahnström och Daniela Fogelholm har varit med sedan programmet Hittehatt lanserades för fem år sedan. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Det är bara ett halvt år kvar till julen och därmed hög tid att göra vissa förberedelser, som julkalendern.

Det är 20 grader ute när vi besöker Yle och Studiohuset i Böle, men inne i studion sjungs det julsånger. Inspelningen av julkalendern är i full gång.

– Det är ett dockdrama med målgruppen 3-6 år, säger Karin Berglund som står för manus och regi.

Alla Hittehatt-avsnitt har tidigare varit fristående från varandra. Nu filmar produktionsteamet in en påkostad julkalender där de redan kända figurerna framträder. Seriens budskap är aktuellt och behandlar osjälviskhet och miljö.

Dessutom finns ett helt nytt ansikte med, Vasabon Tuuli Heinonen som spelar älvan Klampa.

– Som barn tittade jag själv på julkalendern. Det är en stor dröm ända sedan jag blev skådespelare att få delta i en, säger Heinonen.

Skådespelaren Tuuli Heinonen har ingen docka i julkalendern, hon utklädd och sminkad till älvan Klampa. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Hon har tidigare gjort barnteater, men har varken deltagit i en studioinspelning eller i ett dockdrama. Heinonen kommer inte att ha en docka, utan är den enda som framträder med sitt eget ansikte.

– Det är nog bra för allas del att jag inte har en docka, säger hon och skrattar.

Aktuellt tema

Daniela Fogelholm och Marc Svahnström har varit med från första början och är vana med konsten att röra sig med de otympliga dockorna.

– Det roligaste och mest annorlunda med julproduktionen är att vi fick en ny karaktär, säger Fogelholm som spelar Tumla och syftar på Heinonen.

Hanna Åkerfelt är också nykomling i teamet, som i sin helhet består av cirka femton personer. Hon jobbar med manus tillsammans med Berglund. Hon har inte tidigare jobbat med dockteater.

– Det har varit spännande att göra det här. Karin har kunnat hjälpa mig att filtrera bort sådant som inte fungerar, säger hon.

Även två andra karaktärer dyker upp i julkalendern. Det är Vimmel, som spelas av Oskar Pöysti och Kusel som spelas av Henrik Heselius.

Julkalenderns tema är att man ibland måste acceptera att allt inte är som man alltid trott och ibland är det svårt att ge upp saker.

– Ibland måste man kunna ändra sin uppfattning om den visar sig vara fel, säger Berglund.

Dessutom finns det en miljöaspekt i handlingen där skogen inte mår bra och måste räddas.

– Det om något är väl en sanning i dagens värld, vi måste rädda naturen, fortsätter Berglund.

Största satsningen någonsin

Jul i Hittehatt är unik för Finland. Julkalendern har till exempel en yngre målgrupp än vad den i Sverige oftast har. Buu-klubben har en direkt målgrupp med barn från tre till sex år.

– Det här är en större satsning än vad den normalt brukar vara, säger Berglund.

Teamet har spelat in hälften av de fjorton avsnitten. De sista avsnitten spelas in i september. Sen ska allting vara klart så kalendern kan börja sändas den 1 december.

Förutom att Hittehattarnas värld har julpyntats har den också utökats med en skog, som är en väsentlig del av berättelsen. Berättelsen kommer att kretsa kring en kula som har olika betydelser för de olika karaktärerna.

– För Hittehattarna är kulan en julkula som traditionsenligt ska vara framme i juletid, säger Berglund.

Handlingen för den okonventionella älvan Klampa till Hittehattarnas värld, och hon betraktas med skepsis av Hittehattarna som tror att hon försöker stjäla deras kula.

– Klampa vill i själva verket ställa allt till rätta genom att föra tillbaka skogens ljus, det vill säga kulan, till skogen som mår dåligt, förklarar Heinonen.

Mystiska saker händer alltså i Hittehattarnas värld när de försöker fira jul som de alltid gjort.

Jul i Hittehatt kan ses i Buu-klubben på Yle Fem. Kalendern kommer också att läggas ut på Arenan.

– Dessutom kommer det att finnas en app där karaktärerna figurerar i till exempel olika spel. Den uppdateras dag för dag, säger Berglund.

Karaktären Vimmel säljer tågbiljetter och drömmer om att bli en känd skådespelare. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Strumpkören som är känd från Hittehatt är också med i julkalendern. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Gänget bakom Jul i Hittehatt består av Karin Berglund, (manus och regi), Hanna Åkerfelt (manus) och skådespelarna Marc Svahnström, Daniela Fogelholm samt Tuuli Heinonen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Karin Berglund har skrivit manuset till Svenska Yles nya julkalender. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

En finlandssvensk tradition som samlar många barn och föräldrar.

I år är det Jul i Hittehatt som visas den 1-24 december.

Kalendern visas på Buu-klubben på Yle Fem och hittas också på Arenan.

Målgruppen är barn i åldern 3-6 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning