Svenska Yle-reporter rikskändis i Sverige efter att ha ställt den naturliga frågan: "Vem leder landet?"

Svenska Yles Nordenkorrespondent Lucas Dahlströms fråga blev en liten del av samtidshistoria när den avslutade Magdalena Andersson presskonferens. Bild: Jessica Gow/Lehtikuva

En historisk gårdag slutade i skratt när Svenska Yles Nordenkorrespondent Lucas Dahlström avslutade Magdalena Anderssons presskonferens med den naturliga frågan: "Ursäkta, men vem leder Sverige just nu?".

Sju timmar hann Sverige fira att glastaket äntligen var krossat och att landet för första gången hade en kvinnlig statsminister. Under de timmarna hann också en budget falla och Miljöpartiet lämna regeringen.

När Socialdemokraternas nya ordförande och Sveriges nyss tillträdda statminister Magdalena Andersson meddelade att hon bett om avsked chockades den samlade presskåren, samt resten av befolkningen.

– Det var en uppslukad stämning bland journalisterna. När hon meddelade att hon avgår skrattade många på presskonferensen till. Efter många frågor hördes skratt i salen, också efter min fråga. Det kom nog som en chock för många, säger Svenska Yles Lucas Dahsltröm, som var på plats på presskonferensen.

Blivit rikskändis

Dahlström fick chansen att ställa kvällens sista fråga och ställde då den som han tyckte var mest relevant: "Ursäkta en utländsk reporter, men vem leder Sverige just nu? Vem är statsminister?", frågade han Andersson som inte kunde hålla sig för skratt innan hon svarade.

Frågan och skratten och svaret som följde har fått mycket uppmärksamhet i Sverige. "Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen? Utländsk reporter stal showen" löd en av Aftonbladets stora rubriker den här morgonen.

Dahlström har under torsdagen blivit nerringd av mediehus i hela Norden och ägnade en stor del av dagen åt att svara i telefon. Själv tar han det med ro.

– Det var ju en relevant fråga, kanske lite blåögd men det är många svenskar som sagt att det var just det de undrade. En bra avslutning på dagen helt enkelt.

– Det är också en praktisk fråga. Om Sanna Marin vill ringa Sveriges statsminister, vem ringer hon då?

Till slut svarade Andersson att det fortfarande är Stefan Löfven (S) som leder landet i en övergångsregering.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning