Svenska Yle: Rektor misstänkt för tjänstebrott i sexualbrottshärva fick ny tjänst i Vanda

Bild: Mostphotos

Förra veckan rapporterades att en tidigare lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för sexualbrott. I samband med sexualbrottsfallet åtalas också skolans rektor för tjänstebrott. Nu har rektorn nu fått en ny tjänst i Vanda.

Åklagaren Elisabeth Stenman-Haltia väckte i förra veckan åtal för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning mot en före detta lärare vid Hoplaxskolan. Samtidigt väcktes också åtal för brott mot tjänsteplikt mot skolans rektor. På tisdagen rapporterar Svenska Yle att Vanda stad anställt personen som rektor. Enligt Vanda stad finns inga hinder för att anställa en rektor som är misstänkt för brott mot tjänsteplikt i sitt tidigare jobb.

Brottsmisstankarna mot rektorn handlar om att hen i egenskap av den åtalade lärarens chef agerat på ett olämpligt sätt då misstankarna mot läraren uppenbarats. Polisen har undersökt rektorns agerande.

Enligt Svenska Yles uppgifter ska rektorn ha sökt en rektorstjänst i Vanda innan åtalet väcktes. Från och med hösten ska personen tillträda det nya uppdraget som rektor för skolorna i Dickursby och i Västersundom i Vanda. Personen säger att hen informerat sin nya arbetsgivare om det misstänkta tjänstebrottet. Personen nekar också till åtalet.

Anders Vikström, direktör för den svenskspråkiga servicen vid Vanda stad, fattade beslutet att anställa rektorn. Han känner till att den nyvalde rektorn är misstänkt för tjänstebrott i sin tidigare tjänst i Helsingfors.

– Jag kollade upp med stadens jurister och enligt dem är en förundersökning inte ett hinder för att anställa en person. Jag följde deras råd, säger Vikström till Yle.

Sammanlagt sökte fem personer jobbet som rektor för Dickursby och Västersundoms skolor. Fyra av dem var behöriga för tjänsten.

Läs mera:

Tidigare lärare i Helsingfors åtalas för sexuellt utnyttjande av barn

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03