Regeringspartier begravde förslag om slopad arvsskatt – "Medborgarinitiativ borde inte tystas ner i utskott"

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Christian Pundars (SFP) medborgarinitiativ om att slopa arvs- och gåvoskatten har lagts ner i riksdagens finansutskott.

Regeringspartierna har begravt ett medborgarinitiativ om att slopa arvs- och gåvoskatten. Riksdagens finansutskott låter inte initiativet gå till omröstning i riksdagen, skriver oppositionspartierna SDP, Sannfinländarna, Vänsterförbundet och De gröna i ett pressmeddelande.

– Ingen av våra riksdagsgrupper stöder medborgarinitiativet, men det hade ändå förtjänat en ordentlig behandling i riksdagen, säger riksdagsledamot Timo Harakka (SDP) i pressmeddelandet.

Enligt Harakka skulle en omröstning om skatten har varit pinsam för Samlingspartiet och Centern och därför var det enklare att begrava det, rapporterar Svenska Yle.

– Den klara majoriteten skulle ha röstat mot förslaget att avskaffa arvsskatten. Men det skulle ha inneburit problem för Centern och Samlingspartiet som har en dubbel strategi: att både vilja avskaffa och bevara arvsskatten, säger Harakka till Svenska Yle.

Christian Pundars (SFP) var initiativtagaren till medborgarinitiativet som samlade 57 000 namn. Han är besviken över att ärendet inte gick till omröstning i riksdagen.

– Alla medborgarinitiativ borde få en rättvis behandling och inte tystas ner i olika utskott, säger Pundars till SPT.

Pundars hade önskat en behandling i plenum, trots att han tror att de flesta riksdagsledamöterna skulle ha röstat emot förslaget.

– Bland annat De gröna och SDP verkar inte stödja förslaget och det har varit ganska delat också inom regeringspartierna, så det verkar inte som att det skulle ha orkat hela vägen, säger Pundars.

Han säger att kampen om en slopad arvsskatt inte är över än, till exempel tror han att frågan kommer att lyftas fram i debatterna inför vårens val.

– Bara för att behandlingen tog slut så tar inte diskussionerna slut. Jag kommer själv att fortsätta arbetet och försöka driva frågan framåt.

Enligt Pundars är arvs- och gåvoskatten en bromskloss för ekonomin och framför allt små familjeföretag får problem när det gäller generationsväxlingar.

– Skatten försätter många enskilda personer i en svår situation. Det är också problematiskt att skatten inte beaktar betalningsförmåga. Regeringspartierna har begravt ett medborgarinitiativ om att slopa arvs- och gåvoskatten. Riksdagens finansutskott låter inte initiativet gå till omröstning i riksdagen, skriver oppositionspartierna SDP, Sannfinländarna, Vänsterförbundet och De gröna i ett pressmeddelande.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning