Svenska Yle: Inspektörer vid Transportstyrelsen misstänkta för att ha tagit emot mutor av Viking Line

Fartygsinspektörer vid svenska Transportstyrelsen misstänks ha tagit emot mutor ombord på en av Viking Lines färjor. Bild: Ari Sundberg/SPT

Personalen vid Viking Line slog larm efter att fartygsinspektörer ätit middag tillsammans med Viking Cinderellas befälhavare, skriver Svenska Yle.

Stockholms tingsrätt börjar behandla ett fall där fartygsinspektörer vid svenska Transportstyrelsen misstänks ha tagit emot mutor i samband med en inspektion på passagerarfartyget Viking Cinderella, rapporterar Svenska Yle.

Svenska Yle har tagit sig en titt på fallets förundersökningsmaterial. Av förundersökningsmaterialet framgår det bland annat att Transportstyrelsens inspektörer sovit i lyxhytter på fartyget och ätit middag med fartygets befälhavare. Dessutom ska konjaksflaskor ha försvunnit under inspektionsbesöket, enligt vittnesmål.

Svenska Yle skriver att det var personalen vid Viking Line som slog larm om att inspektionen kanske inte skötts ordentligt. Enligt vittnen som polisen talat med har middagar mellan inspektörer och befälhavare förekommit också tidigare, och även efter inspektionen som nu behandlas i tingsrätten.

Viking Cinderella trafikerar rutten Stockholm-Mariehamn.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning