Svenska Yle: Försvarsutskottets ordförande vill stoppa vapenexporten till Saudiarabien

Ilkka Kanerva (Saml) efterlyser exportstopp av krigsmateriel till Saudiarabien. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva efterlyser gemensam EU-linje när det gäller exporten av krigsmateriel till Saudiarabien.

Saudiarabien är ett av de länder som köper mest krigsmateriel i hela världen. Också Finland har sålt militärfordon och sjukvårdsutrustning till landets armé.

Ordförande för försvarsutskottet, Ilkka Kanerva (Saml), säger i en intervju till Svenska Yle att EU-länderna borde avbryta all vapenexport till Saudiarabien. Orsaken är de oklarheter som råder kring journalisten Jamal Khashoggis död. Misstankarna riktas mot den saudiska kronprinsen.

– Personligen skulle jag säga: avbryt spelet. Det som Saudiarabien med största sannolikhet är skyldigt till är ett internationellt agerande där man inte kan se mellan fingrarna, säger Kanerva till Svenska Yle.

Riksdagsledamot Erkki Tuomioja (SDP) är också emot export av krigsmateriel till landet. Till Svenska Yle säger han att det redan en längre tid har funnits problem i Saudiarabien, men att finländska politiker har röstat för export av ekonomiska skäl.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning