Svenska Yle: Dansare kritiserar uttalanden om Greve

Kenneth Greve. Bild: Vesa Moilanen

I mars meddelade Nationalbaletten att konstnärliga ledaren Kenneth Greve avsätts från sina förmansuppgifter men forsätter som balettchef tills hans kontrakt löper ut i slutet av juli. Orsaken var flera år av osakligt beteende och olämpligt språkbruk. Nu talar dansare ut om sina erfarenheter.

Nationaloperans och -balettens tidigare chefdirektör Päivi Kärkkäinen, som pensionerades vid årsskiftet, fick då kommentera varför hon inte hade ingripit tidigare. Till Yle Uutiset svarar Kärkkäinen att hon bara fått ett några brev med dylik kritik mot Kenneth Greve.

– Det var fråga om anonyma brev, och anklagelserna var på en allmän nivå. Det är svårt att vidta åtgärder utifrån anonyma brev, säger Kärkkäinen till Yle Uutiset.

Svenska Yle har pratat med den tidigare dansaren Riina Laurila, som inte alls bekräftar Kärkkäinens uttalande.

– Jag var chockad när jag läste att Päivi Kärkkäinen hade sagt att hon bara fått anonyma klagomål. Åtminstone jag gick ut med eget namn, säger Laurila till Svenska Yle.

Hon ville förbättra arbetsklimatet för hela kollegiet när hon upprepade gånger tog upp problemen med Greve och Nationalbalettens ledning. Laurila anser att de sopade både hennes personliga erfarenheter och de allmänna klagomålen mot Greve under mattan.

Svenska Yle har också bett Kärkkäinen om en kommentar till Laurilas uttalanden, men den pensionerade chefdirektören vill inte ställa upp på intervju.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning