Svenska Yle: Berndt Arell var nära döden efter våld i parförhållande

Genom att berätta om sina egna upplevelser hoppas Berndt Arell att fler vågar anmäla våld inom familj- och parrelationer. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Museichefen och den välkända finlandssvensken Berndt Arell talar ut hos Svenska Yle om det våld han utsatts för av både av en kvinna och en man.

Berndt Arell som är museichef för Nationalmuseet i Sverige väljer att gå ut och berätta om hur det är att utsättas för våld i en parrelation både av en kvinna och av en man.

För fyra år sedan misshandlade hans dåvarande pojkvän honom så grovt att hans liv var hotat och han måste föras till sjukhus. Ex-pojkvännen dömdes senare till fem månaders fängelse. I samband med den rättspsykiatriska undersökningen fick mannen en psykiatrisk diagnos.

Arell har gått i terapi efter det inträffade där han lärt sig att sätta ord på det som hänt.

– Det var en personlighetsstörning, så jag kan nu förstå varför det hände. Jag tror att de som slår den de påstår sig älska måste ha någon störning av något slag, säger Arell till Yle.

Ex-pojkvännen misshandlade Arell flera gånger.

– Min ex-pojkvän är väldigt vältränad och stark så han orsakade stora fysiska skador som syntes. Många gånger var jag alldeles blåslagen.

En tidigare flickvän som han hade i 20-årsåldern använde också fysiskt våld, men inte grovt. Arell berättar att hon kunde slå till honom med öppen handflata i ansiktet.

Genom att berätta om sina egna upplevelser hoppas han att fler vågar anmäla våld inom familj- och parrelationer.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning