Svenska veckans program fylls med kaffe och kultur

X möter X-bild med Krista Siegfrieds och Christoffer Strandberg – kan ses i alla svenska högstadieskolor och på Luckan i Helsingfors. Bild: Yle

Det svenska språket uppmärksammas inte längre bara under en dag, utan i år ordnas en hel temavecka. Folktinget slår på stort och firar svenska veckan på femton orter, från Uleåborg i norr till Lovisa i söder.

Det viktigt att det svenska språket i Finland uppmärksammas under en hel vecka, tycker man på Folktinget. Svenska veckan firas från den 6 till den 12 november på femton orter: Uleåborg, Karleby, Kristinestad, Björneborg, Åbo, Kimitoön, Raseborg, Kyrkslätt, Esbo, Helsingfors, Vanda, Tammerfors, Lahtis, Borgå och Lovisa.

– I år vill vi speciellt lyfta fram teaterverksamhet på svenska för barn och ungdomar. För många barn är det långt till finlandssvenska kulturinstitutioner och därför åker teatrarna runt på turné till orterna. Vi uppmuntrar också skolor och daghem att bjuda in språkbadsklasser och vänelever från finska skolor för att barn ska få umgås över språkgränserna, säger projektkoordinator Maria Larma.

Under veckan vill man betona gemenskap, inte bara språkligt utan även över generationer. Benny Törnroos besöker seniorhem och tillsammans med inbjudna daghemsbarn sjunger de kända barnvisor tillsammans. Detta ger förhoppningsvis dubbelglädje åt seniorerna – barn och sång.

Digital show för unga

För att engagera svårflörtade högstadieelever har Yle Extrem, Luckan och Folktinget satsat på ett gemensamt projekt – X möter X. Det blir en strömmande show som alla elever får ta del av i den egna skolan på svenska dagen klockan 12. I showen X möter X gör skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg intervjuer i egenskap av de intervjuade. Här får eleverna möta bland annat Elisabeth Rehn Krista Siegfrids och humorgruppen KAJ.

Konsert för dagisbarn i Helsingfors

I Helsingfors startar veckan med konsert av Arne Alligator & Djungeltrumman på Helsingfors stadshus för 900 daghemsbarn.

Efter lunch blir det kalas och program på Centralgatan utanför Stockmann klockan 12-15. Alla är välkommen att tala svenska på stan och dricka en kopp kaffe!

Svenska dagens huvudfest hålls på Svenska Teatern, där det utlovas musikprogram av bland andra Sanna Nielsen och Paleface samt delar ur Chess och oratoriet Skymning, gryning. Folktingets förtjänstmedalj och priser till ära av Finland 100 år kommer att utdelas. Den som inte hinner få en biljett till festen kan följa med programmet via tv, för Svenska Yle kommer att tv-sända direkt klockan 20-22 på Yle Teema & Fem.

På Annegården firas svenska dagen med Teater Kojans teaterföreställning som baserar sig på Tove Janssons bilderbok Vem ska trösta knyttet? Pjäsen innehåller mycket dans och musik och är en sagoföreställning om​ ​utanförskap​ ​och​ ​ansvar. Föreställningen visas klockan 12 och 14 och riktar sig​ ​till​ ​barn​ ​från​ ​4​ ​år​.

På det öppna daghemmet Familjeluckan ordnas Rimjam för familjer med barn i åldern 1-5 torsdagen den 9 november. Pysselverkstaden är i gång från 10, medan familjekaféet​ ​håller​ ​öppet​ ​​klockan​ ​9-13 på Lillaluckan på Simonsgatan 8.

Luckan bjuder både nya och gamla besökare på kaffe svenska veckan till ära torsdagen den 9 november klockan 14. På programmet finns svenska veckans​ ​show​ ​-​ ​X​ ​möter​ ​X, som visas på skärm. På fredag är det vernissage på Luckan, då där öppnas en fotoutställning av Ian Granström. Hans fotografier​ ​​avspeglar​ ​vackra​ ​landskap​ ​och​ ​natur​ ​i​ ​södra​ ​Finland. Fotografen från Raseborg vill genom sina fotografier påminna om den vackra natur och de tusentals färger som finns precis bakom hörnet. Utställningen är Granström första och öppnas​ ​klockan​ ​18 den 10 november.

I Malm ordnas den traditionella svenska dagen-festen på Solhem klockan 19. I programmet ingår musik av ensemblen Game och festtal av Sara Razai, som frågar sig om man kan integreras på svenska i Finland? Adressen är Kyrkobyvägen 23 i Helsingfors och arrangörer är Norr om Stan.

Svensk musik i Nordsjö

På Nordhuset i Nordsjö inleds svenska dagen med en svensk måndagsbio klockan 18 – Dani Kouyatés Medan vi lever. Den berättar om en immigrantfamilj i Sverige som återvänder hem till Gambia. Åldersgränsen är 7 år och inträdet är fritt.

Ami Aspelund och Benny Törnroos kommer att uppträda både tillsammans och var för sig. Bild: Pette Rissanen

På tisdagen den 7 november klockan 14 är det dags för matinéföreställningen Dubbel-Trubbel med Ami Aspelund och Benny Törnroos. Programmet består av Olle Adolphssons mest älskade visor, med Teddy Granroth vid pianot. Biljetterna kostar 10/8 euro och säljs vid dörren.

Torsdagen den 9 novemberordnas Annika Cleo in Concert – 25 år på scen – 50 år av liv, kärlek och sång. Levnadskonstnären och artisten Annika Cleo ger en konsert med några av sina närmaste musikervänner: Claes Andersson, Peter Hägerstrand, Elisabeth Ehrnrooth, Paul Uotila, Kalle Katz, Toon Verheyen, Niclas Skagstedt och Linn Thomasson. Det utlovas stora skratt, djupt allvar och finstämda tongångar.

Linda Lampenius spelar på Nordhuset på lördag kväll. Bild: -

På lördag kväll den 11 november samtalar violinisten Linda Lampenius med programledaren Bettina Sågbom om sitt händelserika liv och spelar viktiga melodier från sin karriär. Biljetter till de båda kvällskonserterna säljs via Lippu.fi, eventuellt kvarvarande biljetter säljs vid dörren från klockan 18.

Lunch och kaffe på svenska i Vanda

I Vanda bjuder svenska veckan på mångsidigt program med fester, utställning, föreläsning samt möjligheten att öva sin svenska över en lunch eller en kaffekopp. För barn ordnas allt från konserter och knattekino till teater och rimlek.

Veckan inleds med utställningen Stenkullaberget berättar av Andreas Koivisto och Tom Björklund. Utställningen visar hur Vanda har förändrats från istid till nutid och presenteras först i Dixis Vandainfo 6–10 november och sedan i Vandainfo i Myrbacka 13–17 november. Andreas Koivisto föreläser kring temat Av kärlek till det förflutna på tisdag den 7 november klockan 18 i Övre Nybacka.

Den första svenska dagen-festen ordnas på måndag morgon klockan 10.15 på Sotungin lukio med gymnasister som ansvarar för programmet. På kvällen är det dags för svenska dagen-fest på Helsinge skola klockan 18, där Jakob Söderman håller festtalet.

Biblioteken i Sandkulla, Mårtensdal och Dickursby arrangerar under veckan Storytelling-workshoppar för 6-8-åringar. På onsdag får barnen se dockmusikalen Musik från Savskogen med Den Klingande grodan i Fernissan och farsdagskonsert med Arne Alligator blir det på söndag den 11 november.

Alla som vill tala svenska uppmuntras komma och dricka en kopp kaffe eller luncha. Lunch på svenska serveras i stadshuset onsdagen den 8 november med start klockan 11 och kaffe på svenska blir det på kahvila Christel vid nya Dickursby torg torsdagen den 9 november klockan 15, båda på egen bekostnad. På plats finns flera svenska vandabor som stöder i diskussionen.

Västra diakoniföreningen i Vanda ordnar en svensk träff för alla som är lediga mitt på dagen den 6 november. Den hålls i Myrbacka kyrkas kafé och på programmet finns kaffeservering, allsång och musik med kantor Nina Fogelberg, medan läraren Lars Wikström berättar om den svenska invandringen längs Kungsvägen. En språkbadsklass deltar också med sång. Träffen börjar klockan 12.30.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning