Från barnteater till festtal – svenska veckan är i gång

Förra året ordnades svenska dagens huvudfest på Åbo Svenska Teater. Bild: Mikael Piippo/SPT

Under svenska veckan ordnas evenemang på sjutton orter i Svenskfinland.

Sedan år 2000 har Folktinget ordnat en hel festvecka kring högtiden svenska dagen som årligen firas den 6 november. I år firas svenska veckan från måndagen den 4 till söndagen den 10 november.

På onsdagen ordnas en stor svenska dagen-fest på Svenska teatern i Helsingfors. Festen direktsänds på Yle Fem och Yle Arenan. I samband med festen firas också Folktingets 100-årsdag.

Svenskadagenfester ordnas också på andra håll i landet. Lahtis och språköarna tjuvstartar firandet med fest redan på tisdagen. På Svenska skolan i Lahtis uppträder bland andra Krista Siegfrids och Alfred Backa.

I Åbo hålls festtalet av biskop emeritus Björn Vikström på svenskadagenfesten i Signysalen. Musik framförs av Bubbeli och Folktinget delar ut medaljer.

I Vasa blir det fest på Skafferiet at Ritz på onsdagen. Festtalet hålls av ambassadör Mikael Antell och Ylva Ekblad framför ett kåseri.

I svenska veckans program deltar 17 orter i Svenskfinland, allt från Uleåborg i norr till Lovisa i öster. Evenemangen koordineras av Folktinget men varje ort har en egen arbetsgrupp. Svenska veckan vill bredda firandet av svenska dagen och lyfta fram ett mångfacetterat kulturutbud på svenska.

Årets Grankullabo presenteras

Kulturföreningen firar svenska dagen i Grankulla med musikunderhållning och kaffeservering. Festtalet hålls av chefredaktör Torbjörn Kevin och för musikunderhållningen står Granhultsskolans åk 3, Carpe Diem med kvartettsång och GRUS med ukulelemusik.

Under festen presenteras också Årets Grankullabo, som är skådespelaren Nina Hukkinen.

Festen börjar klockan 18.30 och arrangeras av Grankulla svenska kulturförening i Nya Paviljongen på Västra Skolstigen 3.

Bubbel på förra årets svenska dagen-huvudfest på Åbo Svenska Teater. Bild: SPT

Diakoniföreningen ordnar fest i Myrbacka

Vanda västra diakoniförening har gjort svenska dagen till sin tradition och ordnar nu för sjunde gången Svensk träff för Vandabor i alla åldrar i Virta-kyrkan i Myrbacka.

Festen börjar klockan 12.30 på svenska dagen. Dagens gäst är Mia Portin som berättar om teater som ett gemensamt språk. På programmet finns allsång och servering. En språkbadsklass deltar också i festen, det har blivit tradition, i år kommer klassen från Kilterin koulu.

Det är gratis inträde till festen som hålls i Virta-kyrkan på Råtorpsvägen 8 i Myrbacka.

Föreningar ordnar gemensam fest i Solhem

Norr om Stan ordnar en gemensam svenska dagen-fest för invånarna i de norra stadsdelarna i Helsingfors.

Festtalare är duellmakare Jesper von Hertzen, känd från söndagarnas duell i HBL, och för musiken står Emelie Möllerström och Mia Finström-Haanpää. Det bjuds på kaffe och kaka och festen avslutas som sig bör med Modersmålets sång.

Det är Malms svenska ungdomsförening, Svensk förening i Åggelby och Gammelstadens ungdomsförening som står för arrangemangen bakom festen som börjar klockan 18 den 6 november på Solhem, på Kyrkobyvägen 23 i Malm. Det är fritt inträde, ingen förhandsanmälan behövs. Det går att parkera på gården, men också många bussar kör förbi, bland annat linjerna 69, 70, 73, 554 och 702.

Esbo firar på två språk

I Esbo kulminerar svenska veckan i en tvåspråkig fest som ordnas i Entressebiblioteket lördagen den 9 november klockan 12. Festen startar med en konsert för barn med gruppen Flipflop. På eftermiddagen bjuder bandet på en mångspråkig repertoar för en lite äldre publik under namnet Musik utan gränser. Daniela Salo leder Pysseldax på flera språk och illustratören Maija Hurme ritar porträtt av festdeltagarna.

Festen är en avslutning på Esbo stadsbiblioteks tvåspråkiga projekt På två språk – Kahdella kielellä. Målet med projektet har varit att skapa naturliga möten mellan språkgrupperna med program för olika åldersgrupper, alltid på både finska och svenska samtidigt. Det har varit allt från babypoesi och dramaverkstaden Bikupans drottning för daghem till en fotoutställning med Esbo hembygdsförening och författarbesök med Juha Hurme.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning