Svenska valet: Metoo skapade ingen kvinnornas valrörelse

Metoo gick över Sverige som en jättevåg och skulle synas i valet om en månad. Men klassisk rödgrön feminism kammade noll. Centerns partiledare Annie Lööf med en rapp Smålandsframtoning är i stället Sveriges klaraste politikerstjärna och kvinna just nu.

44 procent av den riksdag som till hösten avgår i Sveriges är kvinnor. I två partigrupper är de i majoritet, hos Vänsterpartiet och högerpartiet Moderaterna.

Men andelen har gått ner sedan 2006. De växande populistiska Sverigedemokraterna bidrar till den sjunkande trenden med många män i den tajta manskavajen som karaktäriserar SD.

Metoo drog genom Sverige, men de politiska konsekvenserna för kvinnor verkar ha uteblivit. Till Svenska Dagbladet säger Moderatkvinnornas ordförande Ulrika Schenström att de flesta partier har avfärdat jämställdheten som en valfråga.

– I stället talar politikerna hellre om brott och straff, säger hon.

Annie Lööf leder Centern som har placerat sig skickligt i den politiska mitten som den mest lysande kvinnan i svensk politik. Bakom gröna och flyktinghumana värderingar bedöms hon också stå för en nyliberal ekonomisk politik som inte har karaktäriserat Centern tidigare. Bild: Lina Nydahl

Annie Lööf

Annie Lööf, 35 (C)

Centerpartiets ledare

från Värnamo, Småland

12 år i riksdagen, tre år näringsminister

jurist

Annie Lööf startade sin valrörelse i god tid. Under vårvintern dyker hon upp på de rätta ställena, på en konferens för kvinnor och teknologi, vid ett forum för skogsbruk och bioekonomi. Någonstans hörs någon tala en bärande, engagerad småländska. Det är Annie Lööf,

Vid en temadag om skogen i Stockholm kommer självaste kung Carl XVI Gustaf och går. Men det som blir bestående av dagen är Annie Lööfs lysklara, karismatiska inlägg inför folk från skogsbolag, långtradardepåer och bondgårdar.

Centern är med nio procents väljarstöd inte ett av de stora svenska partierna. Men i den svenska författningens modell att rösta fram statsminister kan det gå så att alla partiledarmän, Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) röstas ner och turen går till Annie Lööf.

Som kvinna och partiledare har de politiska extremisterna inte låtit henne vara i fred. Under politikerveckan i Almedalen på Gotland var hennes tal det som fräckast avbröts av en grupp nazister. I en ordväxling från podiet bad hon dem säga vad de hade att säga och att sedan gå därifrån.

– Det är allvar nu, säger hon, och det förblir hennes slogan från talet.

Annie Lööfs Centern har lagt sig skickligt för att ta röster av de grånande Liberalerna och det regeringsslitna Miljöpartiet. Det starka miljöengagemanget är däremot ofta riktat till bioekonomi som gynnar landets bönder och skogsbruk.

Som politiker har Annie Lööf aldrig sluppit den ultraliberala gurun Ayn Rand, som hon som ung politiskt aktiv sade sig vara inspirerad av. Under hennes gröna värderingar och humana hållning till flyktingar ser bedömare också ett starkt nyliberalt program med liten inblandning av staten.

– Civilsamhället åstadkommer mycket gott, se bara på de frivilliga under skogsbränderna, säger hon vid en traditionell utfrågning i västsvenska Vårgårda där alla partiledare utfrågas.

Här har hon själv växt upp i den lokala gospelkören, som fotbollsmålvakt i IK Värnamo och som primus i gymnasiet.

Annie Lööf har skapat en stark mittenposition i svensk politik. En avgörande värderingsfråga för Centern var när partiet i våras stödde att 9 000 ensamkommande afghanska asylsökande unga skulle få stanna i Sverige. Då gav (C) sitt stöd över blockgränsen till Löfvens rödgröna regering.

Anna König Jerlmyr från Moderaterna prioriterade bort rikspolitiken för politik i Stockholm. Hon vill bli stadens borgmästare, vilket man är på finansborgarrådets post. Bild: Petter Knutsson

Anna König Jerlmyr

Anna König Jerlmyr, 40 (M)

vill bli Stockholms "borgmästare"

från Uppsala

fyra år i riksdagen, åtta år heltidspolitiker i Stockholms stad

ekonom, kommunikationskonsult

Anna König Jerlmyr, 40, nästan spritter av en entusiasm på gränsen till ett slags borgerlig etikett.

Det är hett och för få stolar i samlingsrummet i Moderaternas högkvarter på Blasieholmen i Stockholm. Den sista peppningen av partifolket i länet har börjat. Spånga och Farsta är redan i gång. Dagen därpå ska de alla gå till Berns och därifrån för att öppna valstugan på Hötorget. Valet den 9 september är inte bara ett riksdagsval, utan också kommun- och landstingsval.

– Politik ska vara roligt, säger Anna König Jerlmyr. Man ska satsa på frågor man brinner för och då blir det också resultat.

Efter fyra år som riksdagsledamot från Uppsala fick hon en uppmuntran att "släppa sargen och börja åka skridskor" och gå över till det kommunala. Där fick hon som 32-åring ett rekordstöd och blev stadens socialborgarråd, en motsvarighet till en viceborgmästare i Helsingfors. Som sin största framgång ser hon Barnahus på Södermalm, där barn utsatta för brott får en trygg miljö.

De rödgröna tog makten i Stockholms stadsfullmäktige 2014, men Anna König Jerlmyr fortsatt som oppositionsborgarråd, en av fyra heltidsanställda politiker som leder oppositionen.

I Stockholm blir det stora och mastiga förändringar om Anna König Jerlmyr får bestämma.

– Vi måste också kunna rätta till misstag som har gjorts i Stockholm och ge staden tillbaka till stockholmarna, säger hon.

Hon vill riva Centralbron som sedan 1959 har stått för ett virrvarr av viadukter på Stockholms paradplats intill Centralen. Trafiken ska ner i en tunnel och frilägga den vackra miljön kring Riddarfjärden. Ute vid färjterminalen i Värtan vill hon bygga ut Loudden, ett framtidscity med skyskrapor.

Några metoo-påhopp har hon aldrig personligen drabbats av som kvinna och politiker.

– Men jag brukar säga till yngre aktiva kvinnor att de aldrig ska bli blomsterflickor, de där som kommer med buketten när partiledaren har talat. Utan be om att få hålla ett anförande i stället.

Feministiskt initiativs ordförande Gita Nabavi arbetar för en politik där männens pengar fördelas om. Bild: Oscar Stenberg

Gita Nabavi

Gita Nabavi, 36 (FI)

Feministiskt Initiativs partiledare tillsammans med Gudrun Schyman

född i Teheran, Iran

två år kommunpolitiker i Stockholm

ingenjör, konsult i ledarskap och it

Navabi, Nabavi, vad heter hon... Vid de andra partikanslierna i Stockholm är Gita Nabavi, 36, Feministiskt Initiativs (FI) nya partiledare okänd. Men hon leder nu FI tillsammans med politikerveteranen Gudrun Schyman, 70, som är svensk politisk feminisms grand lady.

Det blåser västkuststorm på Göteborgs centralstation. Gita Nabavi ska ta tåget hem till Stockholm och sin ettåring Lunas födelsedag. Till skillnad från den frejdiga och fräna Gudrun Schyman som inte ens sticker under stol med sina nappatag med alkoholen, är Gita Nabavi en tystlåtet entusiastisk och välformulerad ingenjör.

Hon är konsult på ledarskap och it i näringslivet och beskrivs inom partiet som en god förhandlare och debattör och som skicklig på budgetering och ekonomi.

– Det är ju pengarna som avgör det, säger hon. Vi gör politik genom att flytta om männens pengar. Vi är det enda parti med feministiska värderingar som enda bestämmande ideologi.

Partiet ligger med två procents väljarstöd i opinionsmätningarna långt från fyraprocentsspärren till den svenska riksdagen. Men lyckas man ska partiet stödja ett rödgrönt regeringsblock, säger Nabavi.

– Vi vill backa flera skattelättnader som den borgerliga Alliansen gjort. Vi vill återinföra förmögenhets- och arvsskatt för att det gynnade män mer än kvinnor att slopa den. Det är män som äger, säger hon.

Feminism, antirasism och antidiskriminering kan tillämpas på många områden, säger hon.

– Trafiken är ett bra exempel. Det finns en trafikmaktordning. En invandrad funktionshindrad använder inte trafiken på samma sätt som en vit man, säger hon.

Feministiskt initiativ har förutspåtts ett bra resultat av metoo-rörelsen. Ändå har man knappt sett en krusning av det i partiets väljarstöd.

– Många kvinnor ser det fortfarande som en privat fråga. Och det finns inte heller skiljelinjer mellan partierna i fråga om metoo, säger Gita Nabavi.

- - -

Korrigerat söndag kl. 15.20: Gita Nabavis tid som kommunpolitiker; rättad skrivning om vilka skatteslopningar som enligt Nabavi gynnar män.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03