Svenska Teaterns porträttarkiv har öppnats för allmänheten

Skådespelarporträtten av Anton Franck (1858-1923) och Gurli Åberg (1842-1922) är 2 av över 2 000 som publiceras av SLS. Bild: Charles Riis; Gösta Florman; Montage HBL

Svenska litteratursällskapet publicerar över 2 000 historiska porträttbilder ur Svenska Teaterns arkiv på nätet. Bilderna är fritt tillgängliga för allmänheten.

Personporträtten i Svenska Teaterns arkiv består av både roll- och privatporträtt på främst inhemska och svenska skådespelare, operasångare och teaterchefer. Majoriteten av bilderna är från tidsperioden 1860–1900, medan de nyaste fotona är från 1960-talet.

Det är Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) som sett till att porträttbilderna nu offentliggörs på arkiv-, bibliotek- och museisektorns nationella söktjänst Finna (sls.finna.fi). De över 2 000 bilderna publiceras under så kallad creative commons-licens, vilket innebär att de är fritt tillängliga för alla.

– Porträtten är vackra och väldigt populära bland våra kunder, berättar arkivarie Mirva Virtanen vid SLS arkiv i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att skådespelarna ofta poserar dramatiskt och är iförda praktfulla scenkläder.

Svenska Teaterns informatör David Lindström gläds över projektet

– Det har länge varit en vilja och ett mål för Svenska Teatern att vårt rika arkiv och långvariga historia någon dag skulle bli lätt tillgängliga också för allmänheten. Bilderna är en skatt och en viktig del av Svenska Teaterns själ, säger han i pressmeddelandet.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning