Svenska Teatern inleder samarbetsförhandlingar

Joachim Thibblin hoppas på ett stödpaket från Undervisnings- och kulturministeriet. Bild: Ari Sundberg/SPT

– Läget är katastrofalt, säger teaterchefen Joachim Thibblin.

Vilka åtgärder som kommer att föreslås under samarbetsförhandlingarna kan Joachim Thibblin inte gå in på. Det som står klart är att vårens uteblivna biljettintäkter kommer att ha stora ekonomiska effekter på verksamheten.

– Trots att vi har en offentlig finansiering är biljettintäkterna avgörande, säger Thibblin.

Han beskriver läget som katastrofalt.

– Vi distansjobbar i mån av möjlighet, men vi är handlingsförlamade. Vi kan inte ens repetera för det kräver att vi är väldigt nära varandra vilket innebär en risk för spridning av coronaviruset.

På fredag inleds samarbetsförhandlingarna.

– Det är svårt att kommentera i det här läget då vi inte vet vad teatern önskar genomföra. Det enda jag kan säga är att i alla andra situationer i världen än den här, skulle jag vara kritisk och på min vakt. Det är klart att det är allvarligt att en av de största teatrarna samarbetsförhandlar, säger Max Forsman, som är förtroendeman för Svenska Teaterns skådespelare.

Forsman konstaterar att många teaterhus i Finland har inlett samarbetsförhandlingar och han hoppas att staten kommer till undsättning.

I Sverige får kulturfältet ett stöd på 500 miljoner kronor, meddelade den svenska regeringen i fredags. Joachim Thibblin hoppas på att också Undervisnings- och kulturministeriet i Finland förbinder sig till ett krispaket till kulturfältet.

– Det skulle vara jätteviktigt med ett finansieringsbeslut för att skapa hållbara planer för teatern. Vi vill hålla institutionerna i gång, slippa permitteringar och att belasta arbetslöshetskassorna. Det behövs en konkret handling nu för hela evenemangsindustrin och kultur- och konstbranschen, vi var trots allt tvungna att stänga först i den här krisen.

På måndag ska repertoarfrågor diskuteras på ett styrelsemöte. Man har redan diskuterat möjligheten att strömma föreställningen Vi är bara mänskor med Yle, men projektet är nu lagt på is eftersom det skulle innebära en risk för smittospridning.

Artikeln uppdaterad 12.44 med en kommentar av Max Forsman, förtroendeman för Svenska Teaterns skådespelare.

Uppgiften om storleken på det svenska stödpaketet rättad 12.55.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning