Svenska Teatern i Norén-samarbete

Cecilia Lindqvist och Mitja Sirén i Lars Noréns Episod.Bild: Urban Jörén

Sex stora teaterhus representerade av sex skådespelare står bakom världspremiären på Lars Noréns pjäs Episod. Från Svenska Teatern deltar Mitja Sirén.

Lördagen den 14 april är det världspremiär på Malmö stadsteater för Lars Noréns pjäs Episod, i bearbetning av Sofia Jupither.

Föreställningen, som är ett samarbete mellan sex teatrar, är också första delen i teaterchefen Joachim Thibblins strategi att utveckla ett nära samarbete med stora teaterhus i Sverige.

– Det är historiskt att Svenska Teatern nu får en världspremiär av Lars Norén. Det har ingen i Finland gjort förut, säger Joachim Thibblin i ett pressmeddelande.

Episod kommer att spelas på 18 orter i Sverige. Den är inbjuden till Bergen i Norge och på Svenska Teatern spelas den i höst. Föreställningarna i Malmö är snart slutsålda och Svenska Teatern har släppt biljetterna till höstens föreställningar.

Joachim Thibblin berättar också att han har planer på fler liknande projekt.

– Det här är bara en början. Vi kommer med många nyheter framöver.

– Som svensk nationalscen i Finland vill vi fungera som en naturlig brobyggare.

Kommunikation

Svenskis-skådisen Mitja Sirén säger i pressmeddelandet att det är frågan om en rolig pjäs.

– Den bygger på olika par som genom sina försök att kommunicera skapar missförstånd, där igenkänningsfaktorn är mycket hög.

Då regissören Lars Norén får frågan varför vi människor har så svårt att kommunicera om saker som verkligen betyder något, svarar han så här:

– Jag tror snarare vi kommunicerar för mycket. Vi förstår för mycket av varandra, så vi försöker dölja vilka vi är genom dålig kommunikation och genom att skapa osäkerhet hos den andra. Jag är inte intresserad av vad eller hur vi kommunicerar, utan vad vi är rädda för att upptäcka hos oss själva eller i vår tillvaro.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00