Svenska stjärnmålvakten vill ändra machokulturen inom hockeyn

Tre Kronors Anders Nilsson. Bild: Claudio Bresciani/TT

Tre Kronor-målvakten Anders Nilsson, med en regnbågsflagga på hjälmen, vill se en mer inkluderande ishockey. Målvakten tror att många spelare går förlorade.– Jag hoppas att vi kan förändra ledarskapet och kulturen i omklädningsrummet, säger han till Aftonbladet.

Anders Nilsson uppmärksammar frågan om homosexualitet och ishockey i Aftonbladet i samband med Prideveckan i Stockholm. För honom ligger den varmt om hjärtat, då han har flera vänner i både USA och Sverige som är homosexuella.

Målvaktens historiska regnbågsflagga på hjälmen i NHL väckte stor uppmärksamhet och han tycker att ishockeyn har mycket att jobba med för att få alla att känna sig välkomna.

– Vi har fortfarande jättemycket jobb kvar, framför allt när det gäller ungdomar. Det är den kulturen som är tuffast. Det skulle behövas någon stor profil som kommer ut och säger "jag är homosexuell och jag kan spela hockey ändå". Men jag tror inte att det finns någon, säger Vancouver Canucks-spelaren till Aftonbladet.

Jargongen är för tuff och machokulturen för påtaglig menar Nilsson, och berättar att han själv hade slutat som tonåring om han varit homosexuell.

Om det inte blir bättre tror han att det får konsekvenser.

– Det som händer är ju att vi inte kommer att få en spelare som är homosexuell och det kan ju vara nästa Sidney Crosby eller Connor McDavid eller Wayne Gretzky, det vet vi ju inte. Vi tappar talanger.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning