Svenska stjärnan blev mamma – är nu starkare och gladare

Linn Blohm är en mycket gladare handbollsspelare nu när hon blivit mamma. Arkivbild. Bild: TT / Aleksandar Djorovic

Tre svenska landslagsspelare i handboll har blivit mammor det senaste 1,5 året och en är gravid. Linn Blohm är den enda av dem som spelar i veckans EM-kvalmatcher. Hon är gärna en förebild för dem som vill skaffa barn under idrottskarriären.– Jag känner mig starkare än jag någonsin varit, säger hon.

Blohm födde sonen Wilton i mars i fjol. I slutet av året var hon tillbaka i landslagsform och spelade VM.

– Jag tyckte då att jag var tillbaka på samma nivå som innan jag blev gravid, men kanske saknades lite av den explosiva styrkan, säger hon.

– Sedan kan man inte jämföra med den här hösten när jag fått en ordentlig sommarträning. Jag är kanske starkare än jag någonsin varit, jag känner att jag klarar av mer på handbollsplanen än tidigare.

"Helt annat lugn"

Även mentalt tycker Blohm att hon är mycket starkare i dag än innan hon fött barn.

– Jag känner ett helt annat lugn i handbollen. Nu är jag inte bara handbollsspelare längre utan mamma också. Förut, om man gjorde en dålig träning eller match kunde man älta det i flera dagar och tyckte att livet var värdelöst. Men nu, efter en dålig träning, kommer jag hem och träffar min son och då är livet väldigt bra igen. Förr gick man i negativa tankar hela tiden, säger Blohm.

– Så att bli mamma har påverkat mig extremt mycket. Positivt.

Linn Blohm spelar till vardags handboll i Köpenhamn. I Danmark är det väldigt vanligt att elitspelare fortsätter spela efter att de fött barn.

– Det finns mammor i alla lag i högsta ligan. Vi är två i mitt lag, snart tre om det går bra (med Johanna Bundsens graviditet). I Sverige finns det knappt någon som kommer tillbaka efter att ha fött barn. Här slutar man med handbollen och blir sedan gravid.

Danmark föregångsland

Hon säger att en skillnad mellan grannländerna är att i Danmark är handboll en väldigt stor sport.

– I Danmark får man full lön under hela graviditeten. Jag tror också att ett annat skäl till att det finns många mammor i dansk elithandboll är att det finns förebilder, att man vet att det går att komma tillbaka och i bra form, säger hon.

– Det hade varit bra om det går att få till det på ett bra sätt även i Sverige, för då hade kanske fler spelare fortsatt att spela längre. Då hade handbollen blivit bättre, om spelare med rutin stannat kvar.

I veckans EM-kvalmatcher mot Nordmakedonien (torsdag) och Portugal (söndag) saknas Isabella Gulldén och Johanna Westberg som blev mammor i somras. Samt målvakten Johanna Bundsen som nyligen berättade att hon är gravid.

– Vi presterade bra utan "Bella" och Westberg mot Ryssland i våras, så jag tycker att vi har ett lag som absolut kan prestera ändå. Och många av spelarna har varit med förut. Så jag har en positiv känsla, säger Blohm.

Det finns förhoppningar om att Gulldén och Westberg kan vara tillbaka i landslaget till VM i Japan 30 november-15 december.

Finland har varken kvalificerat sig för VM-slutspelet eller EM-kvalet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning