Svenska staten blandar sig inte i Telias planerade köp av MTV:s ägare

Bild: Irene Stachon

Sveriges regering kommer inte ingripa för att stoppa Telias planerade köp av Bonnier Broadcasting, där bland annat finländska MTV ingår. Det är telekombolagets styrelse som avgör frågan, uppger departementsrådet Anna Magnusson på svenska näringsministeriet. Och där är storägaren staten inte representerad.

Telias eventuella och redan på förhand omstridda köp av TV4, Cmore och finländska MTV är ett beslut som bolagets styrelse kan fatta på egen hand – utan att storägaren svenska staten lägger sig i.

"Ägarsamordningen, som innebär att styrelsen ska samordna sin syn med ägaren inför särskilt viktiga avgöranden, är inte praktisk möjlig att tillämpa för börsnoterade bolag som Telia Company och är heller inte förenlig med de informationsgivningsregler som gäller för börsnoterade bolag", skriver Anna Magnusson, chef för svenska näringsministeriets enhet för bolag med statligt ägande, i ett mejl till TT.

Affären, som kritiker varnat för kommer att öka maktkoncentrationen och ge för stort statligt inflytande över svenska medier, kan dock fortfarande stoppas i den utdragna konkurrensprövning som väntas.

Förhandlingarna mellan Telia och Bonnier om TV4-affären är inne i ett avgörande skede. Siktet är inställt på en uppgörelse kring midsommar och samtalen kretsar just nu mest kring priset. Bland annat diskuteras om en del av betalningen kan villkoras av framtida resultatutveckling för de tillgångar Telia köper, enligt branschkällor.

Strategiskt spår

Sedan uppgifterna om förhandlingarna läckte ut i media i slutet av maj har det spekulerats om ett pris på ungefär 1-1,2 miljarder euro. Affären skulle ge teleoperatören Telia kontroll över allt från lukrativa sporträttigheter till kända tv-program som Idol, Let's Dance och egna nyhetsredaktioner.

Ett köp av tv-tillgångar och skapandet av ett nytt affärsområde, med arbetsnamnet Telia Media, har varit ett strategiskt spår hos Telia länge. Det ligger också i linje med en global trend, som tog ordentligt fart för två år sedan när den amerikanska telejätten AT&T gjorde upp om ett köp av mediekoncernen Time Warner för nästan 750 miljarder kronor.

En domstol i Washington DC väntas i veckan ge besked om Time Warner-köpet kan fullföljas – med eller utan villkor. Det kan också sluta med att domstolen går på det amerikanska justitieministeriets linje och stoppar affären då den anses öka maktkoncentrationen och därmed trycka upp priserna för konsumenter.

Utdragen prövning

Även i den svenska betydligt mindre TV4-affären räknar parterna med en utdragen konkurrensprövning. Grovt räknat kan det enligt en branschkälla dröja till slutet av 2019 innan myndigheterna kan ge grönt ljus, resa motkrav eller säga nej.

Det bäddar för en lång period, upp till ett och ett halvt år, där Bonnier förvaltar bolaget inför Telias övertagande.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning