Svenska spjutkastaren Amb världstvåa efter jättekast: "Jätteroligt"

Kim Amb satte nytt personbästa i tyska Zweibrücken. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Medan de finländska spjutkastarna har nästan oöverkomliga problem att spräcka 80-meters gränsen slog svensken Kim Amb med nytt personligt rekord då han kastade 86,49 meter – världens näst längsta kast i år.

Om självförtroendet var på topp innan Kim Amb reste ner till tyska Zweibrücken, för att ställa upp i friidrottstävlingen "Sky's the limit", så var det om möjligt ännu högre efteråt.

Förra helgen skickade Amb i väg spjutet 83,41 meter, säsongens dittills bästa resultat. I Tyskland krossade han inte bara sitt årsbästa – han slog dessutom sitt personliga rekord från förra året med 46 centimeter.

– Det känns superbra, verkligen. Jag börjar hitta in i det nu. Det kändes redan på uppvärmningen att jag hade någonting på gång, säger Amb när TT når honom på telefon.

Längst i världen har indiern Neeraj Chopra kastat i år – 87,86 meter, Amb placerar sig tvåa på listan.

I Finland är det bara Tommi Kuusela som spräckt 80-meters gränsen i år. Hans säsongbästa är 81,36 som han kastade i Vanda 27 juni.

Att Sampo Lehtolas 73,71 räcker till en tiondeplats på den nationella topplistan berättar något om den finländska spjutnivån i sommar.

Varken Oliver Helander eller Antti Ruuskanen har inlett sina tävlingssäsonger i år.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning