Svenska spionen om Ukraina: "Kan varandra väl"

Ukraina vill blockera Sveriges väg i EM. Bild: Daniel Mihailescu/Lehtikuva

Lasse Jacobsson, landslagets "spion" inför åttondelsfinalen, tror på svensk seger mot Ukraina.Eller Dynamo Kiev, som laget nästan lika gärna kunde heta.– De kan varandra rätt så väl, säger han.

I den senaste svenska startelvan var det bara AIK-spelarna Sebastian Larsson och Mikael Lustig som spelar i samma lag till vardags.

I Ukrainas senaste EM-match kom hela sex spelare i startelvan från Dynamo Kiev – med ytterligare nästan lika många från samma klubb på bänken.

Det kan vara en stor fördel för Ukraina, enligt landslagsscouten Lasse Jacobsson, som haft i uppdrag att kartlägga Sveriges nästa motståndare i fotbolls-EM.

– Det är klart att med en målvakt, tre i backlinjen, en balansspelare och en till framför som spelar ihop till vardags kanske kvaliteten kan vara lite lägre. Men man har en helt annan känsla för att spela med varandra, säger han.

Dessutom har även flera i ledarstaben en bakgrund i Dynamo Kiev, bland dem förbundskaptenen och förra storspelaren Andrij Sjevtjenko.

Lasse Jacobsson räknar med ungefär samma ukrainska startelva som tidigare under EM. Det skulle innebära ett lag som bland annat är skickligt i kontringsspelet, med flera starka offensiva spelare.

– Plus att man har en samhandling som kanske inte andra lag har. Om du har sex spelare (från samma lag) i positionerna som är närmast mål till exempel, så kan man varandra. Man har gjort detta vecka ut och vecka in hela året. De tänker på samma sätt, säger han.

Många vänsterfotade

En annan lite annorlunda detalj är att Ukraina har ovanligt många vänsterfotade spelare i truppen.

– Ja, de har 12 spelare i truppen som är vänsterfotade. Det är inte vanligt. Vi har fem och Polen hade sex, säger Jacobsson.

– Det är nog lite avigare. Man är mest van vid högerfotade spelare. Det är inget speciellt, men bra att veta för spelarna.

Ukraina slutade trea i sin EM-grupp efter en 2–3-förlust mot Nederländerna, seger mot Nordmakedonien med 2–1 och förlust med 0–1 mot Österrike.

Framför allt Österrikes seger är lärorik, anser Lasse Jacobsson. Bland annat för att österrikarna lyckades stoppa West Ham-stjärnan Andrij Jarmolenko så pass bra.

Stänga ytor

Enligt Jacobsson kan Sverige vänta sig ett passningsinriktat Ukraina, som gärna sköter uppspelen centralt snarare än på kanterna.

Det borde å andra sidan passa Sverige och det svenska försvarsspelet bra, tror han.

– Blir deras passningsvägar låste kanske de inte har någon annan utväg. De vill spela spelyta för spelyta, men stänger man de här ytorna kan det bli jobbigt för dem, säger han.

Efter att ha studerat Ukraina ingående de senaste dagarna tippar Lasse Jacobsson på en svensk 2–0-seger i åttondelsfinalen på tisdagskvällen.

Exakt hur det ska gå till vill han av förklarliga skäl dock inte avslöja.

– Nej, jag sitter själv och läser alla ukrainska tidningar och sportsidor, både dagen innan och matchdagen och kanske innan dess, så jag gissar att de gör likadant där, säger han.

– Men vi ska göra vårt bästa.

Jens Bornemann/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning