Svenska soldater beordras stanna på Gotland

Arkivbild. Bild: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Gotland har fått ett permanent försvar igen. ÖB Micael Bydén beordrade på onsdagen de 150 skyttesoldater som just nu övar på ön att stanna kvar som en permanent styrka, uppger SVT Nyheter. Beslutet träder i kraft med omedelbar verkan.

– Omvärldsläget har försämrats över tiden och det gör att jag har fattat beslut om permanent närvaro och att vi tidigarelägger stridsgruppen, säger Micael Bydén till SVT.

Styrkan kommer att stanna kvar och längre fram avlösas den 1 juli nästa år, ett halvår tidigare än planerat.

På frågan om svenska folket ska se allvarligt på situationen svarar ÖB:

– Nej, men det gäller ju att se realistiskt på den omvärldssituation som råder, försvarsmakten tar nu sitt ansvar och visar här att vi med en ökad militär förmåga tar ansvar för landets suveränitet.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) finns det inte något hot om angrepp.

– Vi markerar svensk suveränitet, vi markerar svensk närvaro på Gotland och vi gör det inom ramen för ett försvarsbeslut som har fattats. Det som är skillnaden är att vi tidigarelägger etableringen, säger Hultqvist till SVT.

– Det sänder den signalen att Sverige förhåller sig till det säkerhetsläge som är, fortsätter han.

Lades ner

Det sista regementet på Gotland lades ner 2005, men nu ska det gotländska försvaret rustas upp igen. Anslagen till försvaret ökade med 10,2 miljarder kronor (cirka 1,1 miljarder euro) 2016–2020.

På försvarsdepartementet säger man att det plötsliga återinförandet av ett permanent försvar på Gotland är planerat av försvarsmakten, men ligger i linje med ett tidigare riksdagsbeslut.

– Enligt en överenskommelse 2015 ska försvarsmakten etablera en stridsgrupp på Gotland senast 2018, så det här är helt i linje med det riksdagen med stor majoritet beslutat, säger Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Från och med nästa höst skulle det ordinarie förbandet finnas på plats. Anledningen till att man bestämt sig för att besätta Gotland i all hast handlar om att visa musklerna, tror Stefan Ring, militärstrategisk expert verksam vid Försvarshögskolan.

Markera mot Ryssland

– ÖB känner att han behöver göra en markering för att visa att vi har handlingskraft och inte bara är fastlåsta vid planer, utan kan agera snabbt, säger han.

Enligt Stefan Ring råder det konsensus om att Gotland är militärstrategiskt viktigt, inte bara för Sverige, utan även i en eventuell konflikt mellan USA, Nato och Ryssland.

TT: Vem är det man vill markera emot?

– Det är ingen tvekan om att det är gentemot Ryssland. Men det är inte bara Sverige som lyft fram Gotlands betydelse utan även amerikanska tankesmedjor och de baltiska länderna. Den här signalen är både till vänner och det man uppfattar som ett aggressivt Ryssland, säger han.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning