Svenska Säpo: Ett tiotal ryska diplomater i Sverige är agenter

Propagandavapen. Kreml försöker påverka Sverige säkerhetspolitiska vägval genom att sprida prorysk propaganda, påstår svenska Säpo i sin färska årsrapport.Bild: Mostphotos

Den svenska säkerhetspolisen varnar för ett ryskt säkerhetshot på bred front för att få ut pro-rysk propaganda och skapa splittring.– Den sammantagna bilden är väldigt oroande, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker för kontraspionage.

Stockholm

Ryssland utgör det största spionagehotet mot Sverige, sade Wilhelm Unge, chefsanalytiker för kontraspionage, när Säpo på torsdagen presenterade sin årsrapport.

Enligt honom är verksamheten mycket välkoordinerad och säkerhetspolisen ser underrättelseaktiviteter på bred front. Han säger att det inte enbart handlar om presidentadministrationen och ryska myndigheter utan att Säpo också måste hålla ett öga på företag.

– Vi ser underrättelseaktiviteter inom alla dessa områden. Den sammantagna bilden är väldigt oroande.

Enligt årsberättelsen arbetar en tredjedel av de ryska diplomaterna i Sverige under täckbefattning. Dagens Nyheter, som först kom över rapporten, har räknat ut att det innebär ett tiotal personer. Wilhelm Unge säger att en rysk underrättelseofficer under året har tvingats lämna Sverige, för att klart ha bedrivit verksamhet "utanför det diplomatiska uppdraget".

Spioner kan enligt honom också komma till Sverige via flygbolag, som journalister och genom olika delegationer.

Det var vid motsvarande tillfälle för två år sedan som säkerhetspolisen började tala om "det ryska hotet". Sedan dess har bilden breddats, menar Unge. Nu handlar det inte enbart om underrättelseverksamhet utan om ett bredare säkerhetshot som inbegriper "politiska, diplomatiska, ekonomiska och militära åtgärder".

– Det är allt från nättroll som spammar sociala mediers kommentarsfält till propaganda som sprids via mediebolag som RT (Russia Today) och Sputnik.

Mediebolagen kontrolleras av Kreml.

"Säkerhetspolisens bild är att Ryssland genom offentliga uttalanden har försökt påverka debatten om Sveriges säkerhetspolitiska vägval. Liknande propaganda sprids också i sociala medier i Sverige. Samma felaktiga, förvrängda och förvanskade budskap som sprids genom den offentliga propagandan sprids här. Syftet är att få ut pro-ryska budskap samt spä på oro och skapa splittring i samhället", skriver Säpo i årsrapporten.

Så tydligt har svenska myndigheter inte tidigare talat om rysk propagandaverksamhet.

Ryssland har också, enligt Unge, kartlagt civil och militär infrastruktur och med förfalskade brev spridit propaganda som kastat dåligt ljus över till exempel ministrar. Försvarsminister Peter Hultqvists namnteckning har förfalskats på så sätt, enligt Dagens Nyheter.

Säpo har tidigare berättar att Ryssland köpt kartor i Sverige och så bedrivit krigsförberedelser. Det har fortsatt, enligt Wilhelm Unge.

Också Iran och Kina är länder som bedriver spionage i Sverige enligt Säpo.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00