Svenska regeringen kämpar för att rädda Finnkampen

Det kan kanske ändå bli aktuellt med Sverigekamp i höst. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Den svenska regeringen går Svenska friidrottsförbundet till mötes och jobbar för att Finnkampen, eller Sverigekampen som det heter i Finland, ska kunna genomföras trots reseförbudet till Finland.– Den finska regeringen har sagt att man är beredd att titta på vad man kan göra för att det ska vara möjligt, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

I förra veckan skrev Svenska friidrottsförbundet ett brev till regeringen med uppmaningen att påverka finländska politiker så att svenska friidrottare kan tävla i Finnkampen i Tammerfors – trots det gällande reseförbudet för svenskar till grannlandet.

Nu har man fått gehör.

I en intervju med Sveriges Radio bekräftar Amanda Lind att hon har vänt sig till sina kollegor i Finland för att få till en lösning.

– Jag har själv varit i kontakt med min finländska kollega och hennes statssekreterare och fört en dialog om Finnkampen. För mig och även för Finland är det såklart en viktig tävling med lång historik och en folkfest mellan våra länder, säger idrottsministern.

Finnkampen är tänkt att äga rum den 5–6 september.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning