Svenska regeringen stoppar sammankomster med fler än 500 personer – en person har dött i viruset

Coronaviruset sprider sig snabbt i Sverige. Bild: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva-AFP

Under torsdagseftermiddagen beslutade Sveriges regering att begränsa sammankomster. Strax därpå rapporterades det första dödsfallet i viruset.

Sveriges regering följer Folkhälsomyndighetens uppmaning om att begränsa sammankomster. Beslutet påverkar idrottsevenemang, konserter och konferenser med fler än 500 personer.

Folkhälsomyndigheten lämnade på onsdagen in en begäran till regeringen som Per Bolund uppger att regeringen kommer att följa.

"Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet", säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

Därmed går myndigheten på samma linje som sin norska motsvarighet, Folkehelseinstituttet, som under tisdagen lämnade samma rekommendation för Norge.

Syftet med begäran är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet och kanske från omvärlden för att samlas på samma plats. Idrottsevenemang, konserter, mässor och konferenser kommer alla att omfattas av beslutet.

Första dödsfallet i Sverige

Strax efter att regeringen gett sitt besked om begränsning av sammankomster rapporterades det första svenska dödsfallet i covid-19.

Den avlidne är en äldre patient som vårdats vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, meddelar Region Stockholm. Ytterligare en patient i regionen är i behov av intensivvård.

Antalet smittade har också fortsatt att stiga. Över 120 nya fall i Sverige har bekräftats hittills i dag, de flesta i Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Av de nya fallen har Dalarna och Blekinge konstaterat var sitt – det första bekräftade i respektive region.

Det totala antalet smittade i landet överstiger nu 480.

Sedan tisdag bedömer Folkhälsomyndigheten att risken för smittspridning inom landet är mycket hög. Något som till stor del kopplas till flera fall av insjuknade personer som inte går att härleda till smitta utomlands.

Flera andra åtgärder utlovade

Den snabba spridningen av det nya coronaviruset har fått den svenska regeringen att ta till flera åtgärder. Redan tidigare under dagen meddelade regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna lägger fram en extra vårändringsbudget. Där ingår flera av de förslag som efterlysts av näringsliv, fack och opposition, såsom en slopad karensdag.

Tidigare har den första sjukfrånvarodagen varit ersättningsfri, men nu får svenskarna ersättning redan från första dagen av frånvaro. Åtgärden ska minska risken för smittspridning då arbetstagare inte har ett incitament att gå till jobbet trots att de har symtom.

Staten står för kostnaden på knappt 1 miljard kronor, kring 93 miljoner euro, per månad.

– Det här är en väldigt viktig signal. Är man sjuk ska man stanna hemma för att stoppa smittspridningen, samtidigt är det så att är man frisk då ska man gå till jobbet – för vi behöver arbetskraft, inte minst i sjukvården och äldreomsorgen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Företag får samtidigt anstånd med att betala in arbetsgivaravgift och de anställdas preliminärskatt i upp till ett år. Staten kompenserar också kommuner och regioner med cirka 1 miljard kronor för de extraordinära åtgärder som behöver vidtas med anledning av coronaviruset.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning