Svenska rapparen Einár ihjälskjuten

Bild: Christine Olsson/TT

Den svenska rapparen Einár är död. Han sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm på torsdagskvällen.

En dödsskjutning ägde rum i Stockholm på torsdagskvällen. På förmiddagen bekräftade polisen för tidningen Mitt i att offret är den kända svenska rapparen Nils Kurt Erik Einar Grönberg, känd under artistnamnet Einár.

Polis och ambulanspersonal larmades till Hammarby sjöstad i södra Stockholm på torsdagen, strax före klockan 23 lokal tid.

På plats fann man den skottskadade mannen.

– Vi biträdde ambulans och medicinsk personal på plats, men han konstaterades ganska snart avliden av medicinsk fackpersonal, säger Ola Österling.

Enligt Aftonbladet kan dödsskjutningen ha fångats på film. Källor till tidningen beskriver skjutningen som en ren avrättning.

Polis på plats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm efter att mannen hittats skjuten. Bild:

"God bild" Linda, som inte vill uppge sitt efternamn, bor i området. Hon och dottern var hemma i går vid tidpunkten för skjutningen och hörde flera skott. – Sedan kollade vi i fönstren och då var det massa polisbilar. Det är ett fint område, det har aldrig hänt någonting här. Därför är vi rädda nu, säger Linda.

Under torsdagskvällen uppgav polisen att det finns uppgifter om att en eller två personer ska ha sprungit från platsen. Polisen vill under fredagsmorgonen inte uppge om mannen var ensam när han sköts, men säger att man har en ganska god bild av händelseförloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisande bild. Den tidslinjal som förundersökningsledaren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrättelser, säger Österling.

Polis och ambulans på plats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, där en man hittats skjuten. Mannen avled senare av sina skador. Bild: Christine Olsson/TT

Vid 17-tiden på fredagen uppgav kammaråklagare Marina Chirakova att ingen har frihetsberövats, misstänkt för dådet.

Polisen säger att man har en ganska god bild av händelseförloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisande bild. Den tidslinjal som förundersökningsledaren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrättelser, säger Österling.

En kartläggning av mordoffret har gjorts under natten och arbetet med det fortsätter.

– Vi har inlett en mordutredning. I den insatsen har vi haft stor resurs från Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen, bland annat helikopter. Vi har förhört flera personer, har tekniker som säkrar bevisning och spår som ska analyseras, säger Ola Österling och fortsätter:

– Vi har haft flera olika hundkompetenser på plats. Bland annat hund som söker efter dna-spår, vapensökande hund och patrullhundar i insatser där vi spårat efter misstänkta gärningspersoner.

Läs också: Så här reagerar fansen på dödsskjutningen

Einár blev 19 år gammal. Han slog igenom blixtsnabbt på den svenska rapscenen då han var 16.

Flera av hans låtar har spelats miljontals gånger på Spotify. Einár har även vunnit stora priser för sin musik, bland annat P3 Guld-priset för Årets låt 2019 och "Årets nykomling" på Grammisgalan 2020.

Läs också om dödligt skjutvapenvåld i Sverige här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning