Svenska pensionärsförbundet fick närapå 100 000 euro – virtuella konserter att vänta inom kort

Svenska pensionärsförbundet kommer under våren att erbjuda digitala diskussions- och musikprogram för äldre. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Flera finlandssvenska aktörer sysselsätts tack vare Svenska pensionärsförbundets bidrag. Kring 50 artister deltar i produktionen och ett flertal mediehus i distributionen av de kommande virtuella konserterna.

Svenska kulturfonden och Konstsamfundet har beviljat Svenska pensionärsförbundet ett bidrag på sammanlagt 97 000 euro.

Pengarna betalas ut inom ramen för den gemensamma satsningen under coronaepidemin, projektet Kultur under tiden.

Med hjälp av bidraget ska pensionärsförbundet i samarbete med drygt 50 finlandssvenska artister producera 9 digitala musik- och diskussionsprogram.

Thomas Lundin kommer att fungera som programledare och Thomas Enroth ansvarar för koordinering och producering av konserterna.

I slutet av februari kommer pensionärsförbundet att i samarbete med finlandssvenska mediehus att distribuera de färdiginspelade konserterna.

Programmen sänds sedan till publiken på söndagskvällar. De kan ses både i finlandssvenska lokala tv-kanaler och via HSS Medias, KSF Medias, Förlags Ab Sydvästkustens, Nya Ålands Tidningsaktiebolags och Ålands Tidnings-Tryckeri Ab:s webbplatser.

Utöver det hittas programmen även på pensionärsförbundets webbplats, Youtube-kanal och Facebook-sida.

"För våra medlemmar är det viktigt att kunna se programmen samtidigt som andra gör det. Det skapar en känsla av samhörighet även om vi inte kan träffas. Före sändningarna har alla dessutom möjlighet att vara i kontakt med vår IT-personal för att få hjälp med att hitta fram till programmen via de olika plattformarna", säger Svenska pensionärsförbundets verksamhetsledare Berit Dahlin i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning