Svenska paret räddade man efter hajattack – "Han hade kunnat förblöda"

Sjuksköterskorna Billy Ludvigsson och Emma Andersson från Trollhättan räddade en brittisk man som fått sin fot avbiten av en haj, mitt under snorkelturen i Australien. Bild: Privat/TT

På en sekund förvandlades solsemester och snorkling till en kamp om liv och död. Med rep och handdukar ryckte svenskarna Emma Andersson och Billy Ludvigsson ut och räddade en brittisk man som fått sin fot avbiten av en haj. Nu hyllas de i internationella medier för sin hjälteinsats.

Billy Ludvigsson och Emma Andersson från Trollhättan befinner sig i Australien på en drygt två veckor lång rundresa. På tisdagen var de ute på en organiserad snorkeltur tillsammans med ett 20-tal andra turister utanför Whitsundayöarna i Queensland i nordöstra Australien.

– Jag var på väg upp för stegen på båten när vi hörde skrik, säger Emma Andersson.

Två britter i 20-årsåldern hade blivit attackerade av en haj omkring 50-100 meter bort. Personalen lyckades få upp den mest allvarligt skadade mannen i båten, där de konstaterade att han hade fått sin fot avbiten.

– Då tänkte vi att nu är det bara att börja jobba, berättar Emma Andersson.

Satte tryckförband

Hon arbetar som sjuksköterska på akuten och Billy Ludvigsson arbetar som narkossjuksköterska på ambulansen. En minst sagt lyckad kombination när man befinner sig ute till havs långt ifrån organiserad sjukvård. Inga andra på båten tycktes ha medicinsk utbildning, men svenskarna skred till verket omedelbart. De letade upp rep och samlade in handdukar från turisterna ombord. Genom att snöra repet runt benet och sätta tryckförband med handdukarna mot såret lyckades de snabbt stoppa det kraftiga blodflödet.

– Det viktigaste var att få stopp på blödningen fort. Han hade kunnat förblöda, säger Emma Andersson.

Lugn stämning

Trots mycket blod och den akuta situationen beskriver Emma Andersson stämningen på båten som lugn och sansad. Den andra skadade mannen lyckades ta sig till båten själv och på väg in mot land kunde de två britterna till och med skämta lite.

– De är två goa och glada äventyrskillar med mycket humor. Han som förlorade foten var mest arg och väldigt besviken på allt som han inte skulle kunna göra nu.

De skadade männen flögs i helikopter till sjukhus och deras tillstånd beskrivs som stabilt.

"Känns olustigt"

I australiska och brittiska medier hyllas svenskarna för att ha räddat mannens liv.

– Det känns jättekonstigt, det är inget vi är vana vid. Att se sig själv på förstasidan på tidningen är märkligt, säger Emma Andersson.

När TT pratar med Emma Andersson har hon och Billy Ludvigsson kört vidare med sin husbil. Resan genom Australien fortsätter, men att ha varit så nära en hajattack har satt sina spår.

– Det känns olustigt. Vi vet inte om vi kommer att snorkla något mer, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning