Svenska Moderaterna vill förbjuda tiggeri – nationellt förbud diskuteras igen

Det finns omkring 4 700 utsatta EU-migranter i Sverige. Många av dem försörjer sig genom tiggeri. Bild: Vesa Moilanen

Det största borgerliga partiet i Sverige, Moderaterna, vill se ett nationellt förbud mot tiggeri, och sex av tio svenska stödjer en kriminalisering. Den ansvariga ministern "vill att tiggeriet ska upphöra", men avvaktar i frågan om förbud.

STOCKHOLM För fem år sedan började utsatta EU-medborgare, ofta romer, från Rumänien och Bulgarien komma till Sverige i högre grad än tidigare . Sedan dess har det skett en betydande ökning, enligt en rapport från i fjol, och uppskattningen är att det finns ungefär 4 700 så kallade EU-migranter i landet. Av dem försörjer många sig och sin familj genom att tigga.

I olika omgångar har deras situation och tiggeriet diskuterats i Sverige. Nu är det Moderaterna, det största partiet i den borgerliga oppositionen, som lyfter frågan.

– Vi ska inte normalisera tiggeri på svenska gator och torg. Vi måste få ett stopp på detta nu, säger partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé till Sveriges Radio.

Redan tidigare har partiet talat för att organiserat tiggeri ska förbjudas, nu handlar det om ett förbud mot allt tiggeri. Straffet kunde enligt Tobé vara böter.

I Norge finns möjlighet för kommunerna att införa tiggeriförbud men Moderaterna vill ha ett rikstäckande. Tobé motiverar det med att det är det enda sättet att hindra att tiggeriet flyttar från en kommun till en annan.

Tobé medger att förslaget inte hjälper dem som tigger.

– Jag tycker man ska vara ärlig med att det här inte förbättrar situationen för dessa utsatta människor men att tigga på svenska gator och torg är inte heller vägen ut ur fattigdom, säger han till Sveriges Radio.

I Finland är uppskattningen att det finns 200–300 östeuropeiska romer i motsvarande situation.

"Ovärdig politik"

Åsa Regnér, som är ansvarig minister, säger till Dagens Nyheter att regeringen i nuläget inte har planer på att införa ett tiggeriförbud.

– Men jag vill att tiggeriet ska upphöra, säger hon.

För ett år sedan öppnade civilminister Ardalan Shekarabi upp för ett förbud och Regnér säger inte heller bestämt nej. Hon befinner sig som bäst i Rumänien för att följa upp ett samarbetsavtal mellan länderna just om de utsatta EU-migranterna.

Regeringspartnern Miljöpartiet är däremot kritisk till Moderaternas förslag.

– Det är en ovärdig politik som inte löser några som helst problem. Det är fruktansvärt att människor är tvungna att tigga, men att kriminalisera att människor ber om hjälp ökar bara deras utsatthet och fattigdom, säger Maria Ferm, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen till nyhetsbyrån TT.

Inte heller Moderaternas Allianskollega Centerpartiet vill se ett nationellt förbud. Den rättspolitiska talespersonen Johan Hedin säger till Aftonbladet att det skulle bli verkningslöst. Han talar i stället för att via EU sätta tryck på hemländerna, Rumänien och Bulgarien.

Enligt en undersökning som Aftonbladet presenterade på tisdagen, före Moderaterna kom med sitt förslag, vill sex av tio förbjuda tiggeri.

Under ett år arbetade en nationell samordnare för att utreda och koordinerar frågan om utsatta EU-migranter. Slutrapporten landade inte i ett förbud. I våras meddelande ändå Martin Valfridsson att han ändrat sig.

I Finland finns inget förbud mot tiggeri men frågan lyfts upp ibland, till exempel i fjol somras av tre sannfinländska riksdagsledamöter.

I Norge där det finns möjlighet till lokala förbud har en kommun inför det. Den sittande regeringen försökte tidigare införa ett nationellt förbud men lyckades inte få igenom förslaget i Stortinget.

I Sverige är lagstiftningen inte entydig. När Sala som första kommun i Sverige med stöd av ordningsstadgan införde ett kommunalt förbud stoppade länsstyrelsen det. Nyligen beslutade Vellinge i Skåne att införa ett förbud och pröva lagens möjligheter.

I Danmark är det förbjudet att tigga och lagen skärpets i somras. Nu kan den som tigger dömas till två veckors ovillkorligt fängelse vid "otrygghetsskapande" tiggeri, till exempel vid gågator, affärer eller i kollektivtrafiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning