Svenska ministrar efter Säpo-rapport: Allvarligt och oroande

Bild: HBL-arkiv/Tor Wennström

Det ryska spioneriet och desinformationen gentemot Sverige är mycket allvarlig, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström till nyhetsbyrån TT. – Det är viktigt att hålla ett öga på det, säger hon.

Den svenska säkerhetspolisen Säpo konstaterar i sin rapport att Ryssland bedriver ett psykologiskt krig mot Sverige i syfte att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. Upp mot en tredjedel av de ryska diplomaterna sysslar med sådan verksamhet och spioneri.

– Det här är en fråga som vi följer sedan lång tid, inte bara på UD och i regeringen utan också i EU-sammanhang. Vi ser att det finns en hög grad av desinformation, en blandning av fakta och fiktion från rysk sida i deras sätt att informera. Det här är något som ofta är uppe på EU:s dagordning, och vi gör också en strategisk kommunikationsplan, där vi försöker bemöta mycket av det som är rysk propaganda, säger Margot Wallström.

Rysk världsbild

Hon tolkar det som en del i en större verksamhet som har att göra med Rysslands syn på världen.

– Man måste förstå att det här är en del av en rysk världsbild och rysk aktivitet som vi måste vara vaksamma mot, säger hon.

Även Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (Socialdemokraterna) ser allvarligt på Rysslands aktiviteter.

– Jag delar Säpos bedömningar. Det är klart att det är oroande av flera skäl, men framför allt för att det riskerar att påverka Sverige i fredstid och svenska förhållanden, säger han till TT.

Tala klarspråk

– Vi har gett myndigheten för samhällsberedskap i uppdrag att både kartlägga och möta den här typen av informationsinsatser, säger Ygeman.

Frågan är hur det här påverkar relationerna till Ryssland.

– Vi har fortfarande synen att vi ska tala direkt med varandra. Vi framför det här när det behövs, vi klagar när det behövs och vi är väldigt raka i vår kommunikation med Ryssland kring detta. Och på EU-nivå jobbar vi aktivt, också tillsammans med de baltiska länderna för att se till att vi kan bemöta den här desinformationen, säger Margot Wallström. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03