Svenska Migrationsverket sänker prognosen – 29 000 asylsökande till Sverige i år

Flyktingar i Erbil som flytt från byar kring Mosul i Irak. Hundratusentals väntas fly från Mosul, allt färre når Europa och Norden, enligt svenska Migrationsverkets färska prognos. Bild: JENS KALAENE

Människorna på flykt i världen minskar inte, däremot når allt färre Europa och Sverige. Svenska Migrationsverket skriver nu ner sin prognos ytterligare.

STOCKHOLM

Enligt prognosen, som presenterades tisdag förmiddag, väntas 29 000 asylsökande komma till Sverige i år. Jämfört med den förra uppskattningen, gjord i juli, är det en minskning med 4 500.

I fjol sökte 163 000 personer asyl i Sverige, i Finland 32 500.

Svenska Migrationsverket räknar också med att färre ska komma 2017 än tidigare beräknat: 36 700 mot 51 200.

– Den internationella flyktingkrisen fortsätter med oförminskad styrka, det tror jag alla kan se på nyheterna. Men trots det så minskar det i Europa och Sverige, säger ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik till Svenska dagbladet.

Orsaken till att färre når Norden och Europa är flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet samt gräns- och id-kontroller i Sverige, Norge, Danmark, Österrike och Tyskland.

"Främst påverkas människor på flykt från Syrien, Irak och Afghanistan", skriver Migrationsverket.

Tillståndet att fortsätta med gränskontrollerna går ut 12 november. Den svenska regeringen har i ett brev till EU-kommissionen meddelat att den vill fortsätta med dem. Den 4 november går beslutet om id-kontroller vid Öresund ut.

Några klara besked har ändå inte ännu getts från regeringens sida. På tisdagen krävde Anna Kinberg Batra, ledare för det största borgerliga oppositionspartiet Moderaterna, att statsminister Stefan Löfven tar i frågan.

Hon är för en förlängning av kontrollerna.

– Man är naiv om man tror att flyktingkrisen är över, säger hon till Sydsvenskan.

– Vi har en situation på Medelhavet och i Mosul och Aleppo som påminner om skälen till att vi införde kontrollerna.

Inrikesministeriet i Finland räknar med 10 000 asylsökande i år och 2017.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning