Svenska medier om katastrofen i Kosice: Ett rättvist fiasko

För Finland väntar semifinal i Bratislava på lördag. Tre Kronor får åka hem. Bland svenskarna är det ingen som ifrågasätter att det är lejonen som går vidare i turneringen. Bild: Lehtikuva/AFP/Joe Klamar

De svenska tigrarna kommer att äta upp de tandlösa lejonen, skrev Aftonbladets Mats Wennerholm strax innan matchen började. Några timmar senare var fiaskot ett faktum.

Tongångarna var rätt överlägsna inför VM-matchen i Kosice där ett svenskt lag med 21 NHL-spelare och 18 VM-guldmedaljörer skulle slå ut ett enkelt finskt "FM-ligalag" utan NHL-spelare, där 18 av spelarna är VM-debutanter och ingen vunnit guld tidigare.

– All respekt åt detta okända finländska lag som kom till Slovakien och överträffade alla förväntningar. Men nu känns det som sagan över, skrev Aftonbladets Mats Wennerholm på torsdagseftermiddagen.

Efter matchen blev det tyst. Det historiska tredje raka guldet för svenskarna rann ut i sanden.

"Ett fett sportsligt fiasko", "kronkursen till bottennivå", "praktfiasko", "största svenska fiaskot någonsin", lyder kommentarerna i svenska medier.

– Kanske överskattar vi NHL-spelarnas status överlag, funderar Anders Lindblad i Svenska Dagbladet.

Dagens Nyheters Johan Esk konstaterar att svenskarna irrade omkring i patetiska soloförsök medan finländarna var hetare, snabbare och kollektivt starkare.

– När de finländska spelarna tog sig an kvartsfinalen fyllda av självförtroende och med känslan av att de hade allt att vinna, fanns det hos svenskarna snarare en osäkerhet och en vetskap att de hade allt att förlora.

Medan det svenska laget sågas får finländarna ändå beröm.

– Jag är full av beundran över det finska laget som via hårt och disciplinerat jobb med en tydlig taktiks idé enkelt manövrerade ut det svenska laget, skriver Expressens sportkrönikör Sanny Lindström.

– Jag är förstummad, det måste jag säga. Men som händelserna har utvecklat sig här är det på inga sätt orättvist. Sverige gör en utomordentligt svag insats, säger hockeyexperten Lars-Gunnar Jansson till Sveriges radio.

– Att Finland skulle hålla i hela VM-turneringen, det gör att de förtjänar att vara i semifinal. Jag är så oerhört imponerad av tränaren Jukka Jalonen. Att han gjutit mod i de finländska spelarna, de jobbade ner det svenska laget, säger experten Mikael Renberg till SVT.

Och när alla väl konstaterat att slutresultatet kanske ändå blev rättvist och Finland förtjänar att vara i semifinal, kan svenskarna blicka framåt och försöka se något positivt med förlusten:

– Den ekonomiska smällen blir mindre. Förra årets VM-guld blev, enligt Idrottens Affärer, en förlustaffär på sju miljoner kronor, skriver Johan Esk.

– Mitt i all bedrövelse känns det positivt att slippa möta Ryssland i en semifinal, skriver Sanny Lindström.

Läs också: Finland stod för en superskräll – skickade hem guldfavoriten Sverige efter drama

Kommentar: Vilken bragd – nu kan lejonen gå hur långt som helst

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning