Svenska målvaktsstjärnan om handbollen efter pausen: "Kan bli en helvetessäsong"

Mikael Appelgren, målvakt i svenska landslaget och Rhein-Neckar Löwen. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Den här handbollssäsongen blev inte som någon hade tänkt sig. Nästa då? – Det kan bli en helvetessäsong för många spelare, säger landslagsmålvakten Mikael Appelgren.

Hur många tävlingsmatcher är det egentligen rimligt att spela under en säsong? 102, kanske?

Mikael "Äpplet" Appelgren vet vad han tycker i frågan. Han har varit en förgrundsfigur i kampanjen "Don't play the players", som de senaste åren har jobbat för att minska belastningen på spelarna. Men som en ödets ironi riskerar läget bli värre än någonsin när coronakrisen är över.

– Vi måste hitta en väg tillsammans där spelarnas hälsa också prioriteras, inte bara det finansiella, säger Appelgren.

"Väldigt underligt"

Nyligen gjordes ett räkneexempel som visade att en landslagsspelare i Kiel kunde få spela 102 tävlingsmatcher nästa säsong. VM-kvalet har visserligen strukits sedan dess, men fortfarande har till exempel OS-kvalet, OS i Tokyo och slutspelet i den här säsongens Champions League skjutits upp.

– Jag förstår att det är speciella tider och att det krävs speciella lösningar. Men att man till exempel väljer att avsluta årets Champions League mitt under nästa säsong är för mig väldigt underligt. Det går inte att motivera på något annat sätt än ekonomiskt, säger Appelgren.

Han nämner ett minskat antal matcher i Europaspelet och VM som tänkbara åtgärder för att minska trycket på spelarna. Annars kan risken vara stor att spelare i större utsträckning prioriterar bort landslaget för att skona sig själva.

TT: Hur tänker du för egen del?

– Just nu utgår jag från att jag kommer vara med på allt jag kan. Jag har fortfarande ett hopp och en tro om att vi kan skapa vettiga förutsättningar för både klubbar och landslag, säger "Äpplet".

Har haft corona

30-åringen var en av flera spelare i Rhein-Neckar Löwen som testade positivt för corona i mars. Nu är han permitterad från klubben på 90 procent och för tillfället på besök hemma i Uddevalla.

– Det är det gamla pojkrummet som gäller, säger Appelgren och skrattar.

– På något sätt var det väldigt befriande att komma till Sverige, träffa familj och vänner och leva lite av det vanliga livet igen. I Tyskland var allt stängt – från caféer till vanliga butiker. Grönområden var stängda och parkbänkar avspärrade så att man inte kunde sitta där. När jag hade suttit i "husarrest" och öppnade ytterdörren efter 14 dagar kändes allt väldigt apokalyptiskt.

Medan handbollssäsongen är nedlagd finns fortfarande hopp om att fotbollen i Tyskland ska kunna komma i gång igen och avsluta säsongen.

– Om Angela Merkel tillåter det så kör de nog i gång. De har ett så stort marknadsvärde i tv-rättigheterna, så de kan köra med tomma läktare. Jämfört med oss i handbollen där tv-intäkterna är en extremt liten del av budgeten. Om vi spelar inför tomma läktare går vi en massa minus varje gång vi spelar.

Jobbig ovisshet

När nästa Bundesligasäsong drar i gång igen vet han inte. Det kan bli en försenad start till oktober, men Appelgren har också hört rykten om att premiären skjuts till ännu senare.

– Osäkerheten och ovissheten är nog det som är mest frustrerande just nu, säger han.

Möjligen i hård konkurrens med den rehabträning efter en operation som han genomgår, efter att ha skadat ett finger på en av de sista handbollsträningarna innan coronakrisen bröt ut på allvar.

– Jag är väldigt, väldigt sugen på att spela handboll. Nu kör jag träning via videolänk med fystränaren. Men jag är lite trött på armhävningar, fällkniven, höga knän och "tabatas". Det hade varit gött att få en boll kastad på sig igen.

OS-kvalen för damer och herrar skulle egentligen ha avgjorts i vår, men har skjutits upp ungefär ett år. Samma sak gäller för OS i Tokyo, som preliminärt inleds den 23 juli 2021.

Den här säsongens Champions League för herrar ska spelas klart, men först under mitten av nästa säsong. Det betyder bland annat att Sander Sagosen, världens bäste spelare som har spelat med Paris Saint-Germain den här säsongen, får avsluta turneringen med Kiel – kanske mot just PSG.

Det är oklart om ligaspelet kan komma i gång som planerat i höst. Vilket i värsta fall kan leda till att nästa säsong blir ännu mer komprimerad. Bob Henning, vicepresident i Tysklands handbollsförbund, har väckt tanken att spela förkortade matcher nästa säsong – 3x15 minuter i stället för 2x30.

Damernas EM ska spelas i Norge och Danmark i december, medan herrarnas VM avgörs i Egypten i januari. Kvalen blev nyligen inställda till båda mästerskapen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning