Svenska löparen Aregawi "i chock" efter beskedet

Abeba Aregawi bröt samman när hon fick beskedet om det positiva dopningsprovet. Hennes manager fruktar att karriären är över.

– Om B-provet är positivt är det inte så mycket att prata om. Då har hon ingen framtid inom friidrotten, säger Valentijn Trouw.

Abeba Aregawi dopningstestades utom tävlan i Etiopien i mitten av januari.

Resultatet av provet, som innehöll den sedan årsskiftet förbjudna substansen meldonium, meddelades Svenska friidrottsförbundet och Aregawis agentur i Nederländerna, Global Sports Communication.

Managern Valentijn Trouw gav beskedet till Aregawi per telefon.

– Abeba blev fullständigt... överraskad är inte rätta ordet. Hon var i chock. Vi hade ingen riktig konversation efter att jag gett henne beskedet. Hon bara grät, säger Trouw till TT.

Trouw har pratat med Aregawi igen men den svenska världsstjärnan på 1 500 meter, VM-guldmedaljör i Moskva 2013, har inte kunnat förklara det positiva provet.

– Hon säger att hon inte har träffat någon läkare. Hon har ingen aning om hur hon har fått i sig preparatet.

Dopningshärvan kring Aregawi

På måndagskvällen skickar Svenska friidrottsförbundet ut ett pressmeddelande om att Abeba Aregawi är avstängd tills vidare till följd av ett positivt dopningsprov.

Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission, skriver till TT att löparstjärnans A-prov innehåller spår av den sedan årsskiftet förbjudna substansen meldonium, ett preparat som förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Internationella friidrottsförbundet IAAF har genomfört dopningstestet utom tävlan i Etiopien i mitten av januari.

Svenska friidrottsförbundet har känt till det positiva provsvaret i två veckor men ombetts av IAAF att inte gå ut med det. Det leder till halvsanningar och lögner om orsaken till att Aregawi inte åker till inomhus-VM.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stoppar med omedelbar verkan det ekonomiska stöd som Abeba Aregawi fått sedan 2013.

Resultat från B-provet väntas bli känt senast i mitten av mars. Om Aregawi fälls kan hon stängas av i upp till fyra år. Svenska friidrottsförbundet har som policy att fördubbla avstängningstiden, vilket skulle kunna innebära att Aregawi stoppas från landslagsuppdrag i upp till åtta år. 

"Svårt att döma" TT: Är ni besvikna på henne?

– Mer förvirrade än besvikna. Å ena sidan har vi ett positivt dopningstest. Det är verkligheten, ett faktum. Å andra sidan har vi Abeba som inte har hört talas om den här substansen. Jag är besviken över hela situationen men det är svårt att döma. Vi behöver mer fakta och får vänta på analysen av B-provet innan vi vet vad som händer härnäst.

TT: Kommer ni att fortsätta arbeta med henne?

– Om B-provet är positivt är det inte så mycket att prata om. Då har hon ingen framtid inom friidrotten. Men hur det än går hoppas jag att Abeba i framtiden kan hitta en balans i livet, och det har inget med oss som managementbolag att göra.

Regelbunden kontakt

Abeba Aregawi har sin träningsbas i Etiopien och den svenska landslagsledningen har under perioder haft liten eller ingen insyn i hennes vardag. Valentijn Trouw har haft regelbunden kontakt med henne, men inte "på daglig basis".

Han vet inte om Aregawi känt sig pressad av det senaste årets, med hennes mått mätt, magra resultat eller av personer i hennes närhet.

– Det skulle kunna vara så men det är bara spekulationer. Det är en fråga man måste ställa till Abeba, säger Trouw.

TT: Känner ni något som helst ansvar för situationen?

– Det är klart att det är en fråga man ställer sig. Kunde vi ha gjort något annorlunda? Kunde vi ha gjort något för att undvika det här? Men vi är noga med att informera våra idrottare om deras ansvar, om vilka procedurer de ska följa om de blir sjuka, måste träffa läkare eller behöver ta medicin.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03