Svenska landslagskaptenen: "De största bovarna är Uefa och Fifa"

Även om landslagsavtalet på papperet är jämlikt är det stora skillnader i mästerskapsbonus för Caroline Seger jämfört med kollegorna i herrlandslaget, vilket beror på ersättningen från Uefa och Fifa. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Jämlika avtal för de svenska fotbollslandslagen är jättebra, anser Caroline Seger. Landslagskaptenen riktar i stället en passning till de internationella förbunden om att släppa handbromsen och börja gasa. – De största bovarna är Uefa och Fifa, säger hon.

Efter att ha anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) hävdar Svenska fotbollförbundet (SvFF) i ett yttrande att spelarna i herr- respektive damlandslaget får lika mycket i ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier. I vissa delar får damerna mer i ersättning från förbundet.

– Om det är jämställt är det jättebra. Det är precis så det ska vara, säger landslagskaptenen Caroline Seger till TT och fortsätter:

– För vi uträttar exakt samma arbete och representerar landslaget.

"Gapet måste minska"

Däremot är skillnaderna stora vad gäller spelarnas bonus för avancemang i mästerskapen, som bygger på ersättningen som SvFF får från de europeiska respektive internationella fotbollsförbunden, Uefa och Fifa.

Visserligen får damerna och herrarna en lika stor andel av bruttointäkterna, men i faktiska pengar fick förbundet cirka 167 miljoner kronor för herrarnas VM-kvartsfinal 2018 medan ersättningen för damernas VM-brons i somras gav runt 24 miljoner kronor.

– De största bovarna är Uefa och Fifa. Det kan vara skillnader, men skillnaderna kan inte fortsätta att öka. Gapet måste ju bli mindre, säger Seger.

På senare år har det skett stora satsningar på damfotbollen inom flera europeiska storklubbar och landslagskaptenen hoppas att det kan få nationsförbunden i exempelvis England, Spanien och Italien att trycka på för större ersättningar i dammästerskapen.

– För det håller på att hända saker. Antingen är man med på tåget eller så kommer man att vara efter.

"Har aldrig sett"

I söndags såg sammanlagt 56 000 åskådare två derbyn – Manchester City–Manchester United och Chelsea–Tottenham – i den engelska högstaligan för damer. Sommarens VM i Frankrike var också en publiksuccé och i våras satte det svenska damlandslaget publikrekord i vänskapsmatchen mot Tyskland (25 882 åskådare).

– Det finns ingenting som tyder på att det inte finns ett intresse – snarare tvärtom. Sluta ha handbromsen i, börja gasa istället, säger Seger med adress: Fifa och Uefa.

Vad gäller de svenska förutsättningarna poängterar dock Seger att det rör sig om nuvarande landslagsavtal, som för damernas del blev klart i mitten av november 2017.

– Jag har ingen aning om hur det har sett ut innan. Har det varit jämställt innan så är det jättebra, men det har vi aldrig sett eller fått visat, säger Caroline Seger.

TT: Förbundet vill inte redovisa vilka summor det rör sig om. Vad tycker du om det?

– Jag står för öppenhet. Var helt transparenta i detta. Om man inte har något att dölja, så är det bara en fördel att visa det. Om inte vi spelare tycker att det är ett problem med sekretessen: Ställ frågan till oss.

TT: Så vad får du på en samling?

– Haha, ska jag säga det nu? Vi får se vad som kommer ut efter att DO har granskat detta och vad de säger.

Debatten om jämlika landslagsavtal inom fotbollen fortsätter. Här är en bakgrund till DO:s utredning av Svenska fotbollförbundet.

September 2017:

Efter att ha tagit EM-silver hamnar de danska fotbollsdamerna i konflikt med sitt förbund gällande ojämlika villkor och för dålig ersättning vid landslagsspel.

Landskampen mot Nederländerna den 15 september ställs in, men VM-kvalpremiären mot Ungern fyra dagar senare blir av tack vare ett preliminärt avtal. Den följande VM-kvalmatchen mot Sverige ställs dock in – Sverige tilldelas senare segern med 3–0 – och inte förrän i slutet av november kommer man överens om ett nytt fyraårsavtal.

Oktober 2017:

Norska fotbollsförbundet meddelar att de har nått ett ”unikt avtal” med lika ersättningar för dam- respektive herrspelare.

November 2017:

I Sverige lyckas inte parterna komma överens om ett nytt landslagsavtal, trots ett år av förhandlingar. Det svenska damlandslaget hotar därför med bojkott av Fotbollsgalan.

Men med bara fem dagar kvar till galan spikas ett nytt landslagsavtal som sträcker sig till och med 2020. "Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga", säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

20 november 2018:

Landslagsstjärnan Nilla Fischer håller ett brandtal på Fotbollsgalan om orättvisorna inom dam- och herrfotbollen. Dagen efter uttalar sig herrarnas lagkapten Andreas Granqvist. Han säger att kritiken som riktas mot ersättningarna för landslagsdeltagande känns orättvis. Han tycker också att förbundet borde ha offentliggjort att herrarna har sänkt sin ersättning.

Mars 2019:

USA:s damlandslag stämmer sitt eget förbund för könsdiskriminering. Spelarna anser att de har för dåligt betalt jämfört med herrlandslaget.

Juni–juli 2019:

Svenska damlandslaget tar VM-brons i Frankrike. Debatten om det ekonomiska gapet mellan dam- och herrfotbollen lyfts på nytt inför och under mästerskapet. Damernas VM-bonus från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) är markant mindre än herrarnas.

7 juli 2019:

Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, anmäler Svenska fotbollförbundet (SvFF) till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skälet är misstänkt lönediskriminering i avtalen med dam- respektive herrlandslaget i fotboll.

30 juli 2019:

DO meddelar att de vill att SvFF redovisar siffrorna i sina avtal.

Augusti 2019:

Anmälan, och granskningen, välkomnas av flera landslagsspelare, däribland Rosengårds Caroline Seger. "Upp med korten på bordet", säger lagkaptenen. Fotbollsförbundet får fram till den 6 september på sig att lämna in ett redovisningsunderlag till DO.

6 september 2019:

SvFF:s yttrande inkommer till DO.

9 september 2019:

Yttrandet blir offentligt. Förbundet skriver att ersättningarna som betalas ut till stor del är jämställda. Spelarna i herr- respektive damlandslaget får bland annat lika mycket ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier, men förbundet vill inte avslöja vilka summor det handlar om. "Om det är jämställt är det jättebra. Det ska vara lika för alla", säger Caroline Seger.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning