Svenska landslagets kaos – "pinsamt"

Det svenska landslaget med Frida Karlsson (t.v.), Ebba Andersson, Stina Nilsson och Charlotte Kalla firade stafettguld i VM i vintras. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Det svenska skidlandslagets nyutnämnda landslagschef avgår på grund av meningsskiljaktigheter.

Det var i april som Jonas Peterson blev utsedd till Rikard Grips efterträdare för det framgångsrika svenska skidlandslaget. Efter bara fyra månader avgår han.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt så klart. Mitt livs jobb där jag tyvärr inte kunde stanna längre, säger Jonas Peterson till SVT Sport.

Peterson och förbundsledningen har helt enkelt inte kommit överens. Han vill inte gå in på några detaljer.

– Det är olika syn på hur vi skall utveckla det här som har gjort att vi har kommit fram till att det här är den bästa lösningen. Det känns trist, säger Peterson till SVT Sport.

Beskedet kommer minst sagt som en överraskning för både de aktiva skidåkarna och utomstående. Landslagsåkaren Viktor Thorn ställer sig bakom Peterson.

– Han har i alla fall mitt stöd. Jag tycker det är dåligt skött av förbundet, säger Thorn till SVT Sport.

Han blir tillfrågad om beskedet påverkar skidåkarna. Det är bara tre månader tills säsongen kör i gång.

– Ja, det är klart att det gör. Det är ju aldrig bra. En organisation ska vara klar i maj och inte i augusti. Men det är som det är. Jag sitter inte i förbundets styrelse så jag kan inte påverka det så mycket, men jag tycker det är dåligt skött av förbundet.

Landslagets före detta presschef Torbjörn Nordvall kallar hela härvan för "pinsam". I en krönika på Sweski.com ställer han sig kritisk till förbundsledningen och förbundsdirektören Ola Strömberg.

– Det som händer i förbundet är inte bra, det är tragiskt rent ut sagt, skriver Nordvall på Sweski.com enligt Expressen.

Jonas Petersons ersätts av Lars Selin och Karin Ersson. De kommer alltså att dela på uppgiften som landslagschef.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning