Svenska kvinnoförbundet kräver jämställd budgetering

Kvinnoförbundet riktar hård kritik mot regeringens jämställdhetspolitik och kräver att en könskonsekvensanalys bakas in i nästa regeringsprogram.

– Statsrådets jämställdhetsutredning, som publicerades på tisdagen, bevisar att vi behöver en målmedveten jämställdhetsbudgetering i Finland. Att politiska beslut bidrar till ekonomisk ojämlikhet mellan könen är oacceptabelt, säger Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren i ett pressmeddelande.

Enligt Kvinnoförbundet gynnar den nuvarande beskattningen och socialpolitiken männen ekonomiskt. Regeringens politik har slagit hårt mot kvinnorna, uppger Jungner-Nordgren.

– Nästa regeringsprogram måste genomsyras av tydliga jämställdhetsperspektiv och könskonsekvensanalyser som ska göras i god tid innan besluten fattas. Jämställdhetsbudgetering är ett självklart verktyg i den här processen, säger Jungner-Nordgren.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00