Svenska kungen talade till folket – "Viljan att hjälpa är vår största tillgång"

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på Logården vid Stockholms slott där kungen skickade en hälsning till svenska folket i samband med nationaldagen den 6 juni. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sveriges kung Carl Gustaf hyllade svenskarnas insatser under coronapandemin i sitt nationaldagstal.– Beundransvärda och heroiska insatser har gjorts.

Kung Carl Gustaf, som stod vid drottningen Silvias sida under sitt årliga nationaldagstal utanför slottet i gamla stan i Stockholm, underströk att årets firande inte har varit som vanligt på grund av coronarestriktionerna.

– Jag har firat många nationaldagar, men aldrig någon som den här, sade kungen.

– I dag flaggar vi för Sverige, men runt om i landet har det flaggats på halv stång mer än vanligt detta år. Det har varit en svår tid för många, tusentals har mist nära anhöriga och vänner, andra har förlorat försörjning. Dop, bröllop och begravningar. Viktiga ceremonier i livet har ställts in.

Kungen talade direkt till alla dem som hjälpt till under krisen.

– Beundransvärda och heroiska insatser har gjorts av många i olika delar av samhället. Ingen nämnd, ingen glömd, sade han.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på Logården vid Stockholms slott där kungen skickade en hälsning till svenska folket i samband med nationaldagen den 6 juni. Bild: Pontus Lundahl/TT

Kungen uppmanade också svenskarna att hålla ut under pandemin.

– Sverige är ett rikt land i många avseenden, men vår allra största tillgång är viljan att hjälpa varandra. Den resursen måste vi nu alla fortsätta mobilisera.

– Vi firar vårt land, vårt hem på jorden. Traditionen upprätthålls. Det tycker jag är en viktig och god symbol för Sverige, det Sverige som håller samman och håller ut, också när det är svårt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning