Svenska krisen – spricka i landslaget i bakgrunden

Frida Karlsson vurpade under Toppidrottsveckan i Norge, men klarade sig med mindre blessyrer. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Skidlandslagschefen tvingades avgå på grund av en schism mellan skidåkarna, tränarna och vallningsteamet.

Det kom som en stor överraskning för många då Sveriges nya landslagschef Jonas Peterson tvingades avgå, bara fyra månader efter att han blivit utsedd till Rikard Grips efterträdade. Samtidigt meddelade svenska Skidförbundet att Anders Niemi ersätter Urban Nilsson som vallachef.

Enligt TT:s uppgifter avgick Peterson på grund av en schism mellan tränarna, skidåkarna och skidvallarna. SVT Sports källor bekräftar meningsskiljaktigheterna.

– Några tränare och åkare var inte nöjda med hur det fungerade med vallningen. Jonas Peterson ska sedan ha fått i uppgift att sparka två vallare och satte därför press på vallachefen Urban Nilsson att utföra det, säger Lorentz Söderhielm, skidsliparen i Sveriges olympiska kommitté, till SVT Sport.

Enligt Söderhielm ska Erik Yngvesson och Anders Niemi ha varit de två skidvallarna som skulle få sparken. Det visade sig dock att skidvallarna är en mycket sammansvetsad grupp och till slut tvingades både Peterson och Nilsson avgå.

Uppgifterna tillbakavisas av Urban Nilsson. Han säger till Expressen att han inte känner till någon schism.

– Nej, nej, nej. Jag slutade efter säsongen och sen vad som hänt efter det, det som hänt efter har jag ingen kommentar till. Det stämmer inte, det han säger. Det får Lorentz stå för, säger Nilsson.

– Folk får väl säga, tro och tycka vad de vill. Jag har inte hört ett ljud från en tränare eller åkare. Jag har läst utvärderingar och det är inte sämre i år än tidigare. Så det finns ingenting i det påståendet.

Sveriges landslag har råkat ut för en del andra motgångar i sommar. Frida Karlsson vurpade ordentligt med rullskidor under Toppidrottsveckan. Stina Nilsson föll omkull under en löprunda, skadade ett revben och tvingas stå över landslagets höghöjdsläger.

– Det händer mycket i svensk längdskidåkning som kan skapa osäkerhet. Lite skador, folk som slutar – både ledare och utövare. Ida Ingemarsdotter har slutat och det var inte längesedan Olsson och Hellner försvann. Det är en period där svensk längdskidåkning måste hitta lite ny riktning med ledare, vallare och utövare – framför allt i herrlaget. Oro är aldrig bra. Men jag tror att det svenska laget klarar sig fint i vinter ändå, säger norska TV2:s längdexpert Petter Skinstad.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning