Svenska konflikten fortsätter – damlejonens turnering ställs in

Damkronornas konflikt med ishockeyförbundet fortsätter. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Konflikten mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet fortsätter. Nu väljer förbundet att ställa in fyrnationsturneringen i Luleå i november – eftersom spelarorganisationen Sico inte kan bekräfta att spelarna kommer att vara tillgängliga. På det finska förbudet tas beskedet emot med besvikelse.

"Det känns mycket tråkigt", säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

"En hemmaturnering för Damkronorna hade varit en chans att även den här säsongen spela mot världens bästa spelare och varit ett viktigt inslag i våra förberedelser för att avancera till A-VM senare i vår", säger Boustedt i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter att Sico nobbat ishockeyförbundets senaste avtalsförslag. Exakt anledning framgick inte, men enligt spelarorganisationen ville förbundet göra ändringar i det avtalsförslag som spelarna lämnade in för två veckor sedan.

– Det kommer vi inte att skriva på, sade Sico-representanten Klara Stenberg till SVT.

För SVT utvecklar hon:

– De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta.

Förhandlingarna fortsätter

Tills vidare fortsätter strejken och nu meddelar förbundet att man ställer in den planerade fyrnationsturneringen i Luleå i november. Sverige skulle ha mött USA, Kanada och Finland, men eftersom Sico inte kan bekräfta att spelarna kommer att vara tillgängliga blir det inga matcher.

Förhandlingarna fortsätter och trots att inget nytt avtal slutits har Sico under samtalen tillfrågats om spelarna kunde tänka sig att spela turneringen i november.

"Vi upplever att vi haft bra samtal med Sico och har tillsammans med SDHL sagt ja till de allra flesta av de krav som framförts", säger Tommy Boustedt.

"Hoppas på det"

En stor anledning till strejken var att förbundet tog bort ersättningen för förlorad arbetsinkomst till spelarna. För tre veckor sedan, i samband med att parterna haft ett första möte om konflikten, sade Boustedt att förbundet lovat att lösa frågan om ersättning för förlorad arbetsinkomst.

– En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinkomst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet, sade han till SVT.

Klara Stenberg vill inte svara på hur långt ifrån varandra parterna står i nuläget.

– Det kan inte jag kommentera över huvud taget. Vi hoppas ju att det ska bli något bra mellan förbundet och Sico, att det ska bli ett fungerande landslagsavtal för båda parterna. Det är det vi hoppas på.

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagsaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier.

Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. "Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarorganisationen Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.

20 augusti kommenterar förbundsordförande Anders Larsson för första gången konflikten: "Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra."

22 augusti hålls ett första möte mellan spelarorganisationen Sico och förbundet som lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna.

23 augusti meddelar herrligan SHL att man går in med ett årligt belopp, max 400 000 kronor, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinkomst. Dessutom ska ishockeyförbundet satsa 450 000 kronor på att utveckla svensk damishockey. Pengarna är en del av de 800 000 kronor som SHL och förbundet avsatte för Damkronorna förra säsongen.

26 augusti lämnar Sico ett första förslag till landslagsavtal för damerna till förbundet.

12 september meddelar Sico att spelarna sagt nej till avtalsförslaget från förbundet.

13 september uppger ishockeyförbundet att den planerade landslagsturneringen i Luleå i november ställs in.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning