Svenska ishockeyförbundets ordförande bryter tystnaden: "Den typen av kritik gör ont i hjärtat"

Vid VM i våras åkte Damkronorna ur A-gruppen. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sex dagar efter att ett helt landslag gick ut i strejk kommenterade Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson för första gången konflikten med Damkronorna. Larsson är bekymrad – och vill ha en snabb lösning.– Just nu är ingen vinnare, säger han.

Det var i onsdags i förra veckan som spelarna i Damkronorna gjorde gemensam sak och via sociala medier meddelade att de inte skulle ställa upp på landslagslägret i Stockholm med efterföljande turnering i Finland den här veckan.

Svenska ishockeyförbundet svarade samma dag med ett kortfattat och frostigt pressmeddelande.

Sedan dess har det varit tyst från förbundet och Anders Larsson. Något som kritiserats.

På tisdagen träffade Larsson de stora svenska medierna utanför förbundets lokaler.

– Läget har varit lite problematiskt av det skälet att spelarna tackade nej i onsdags och det formella underlaget kom i går kväll (läs måndag kväll). Så det har inte funnits så mycket formellt att förhålla sig till. Sedan har jag som ordförande också varit på resande fot då det länge har varit inplanerat att jag skulle vara i Manilla på hockeyländerna i Asiens möte, så jag har varit bortrest och kom hem i går, säger Anders Larsson.

"Skapar oro" TT: Men spelarfacket Sico gick ju ut med en pressrelease med konkreta skäl redan i förra veckan?

– Jag tror det är viktigt såna här gånger att man sätter sig ned och först i går kväll fick vi det formella underlaget. Det har florerat många kommentarer, hockeyn engagerar, men nu finns det ett formellt underlag, nu kan vi sätta oss ned och samtala och nu kommer det att ske, säger han.

Anders Larsson betar av intervju efter intervju med tv-bolag, tidningar och TT, uttrycker sig slipat och säger att han vill ha en lösning. Gärna snabbt:

– Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra.

Enligt Larsson kommer ett första möte med Sico och SDHL att ske denna vecka.

Hamnat i kläm

De 43 landslagsspelarnas kritik handlar om två saker: ekonomi och brist på respekt.

Förra säsongen hotade spelarna också med bojkott, men fick till slut – sedan SHL tagit initiativet att gå in med hälften av 800 000 kronor (cirka 80 000 euro) – ersättning för förlorad arbetsinkomst vid landslagsspel.

Till den här säsongen togs ersättningen bort. Enligt Anders Larsson beroende på att SDHL fick de kommersiella rättigheterna av förbundet och som motprestation skulle förbundet få använda spelarna i landslaget utan kostnad.

– Utmaningen är att SDHL-verksamheten inte har kommersialiserats på det sätt som vi alla hade trott och hoppats vilket betyder att vi kortsiktigt måste hitta en lösning. Spelarna har hamnat i kläm och så ska det inte vara, säger Larsson.

TT: Kan du lova att spelarna kommer att få den ersättningen?

– Nu är det inte jag som ordförande som sköter förhandlingarna, det gör vår operativa ledning. Det är viktigt att parterna sätter sig ned och utbyter sina bilder, sina argument och sedan hittar en lösning. Jag har stor tilltro till den processen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Anders Larsson, ordförande i Svenska Hockeyförbundet, uttalar sig nu om konflikten med Damkronorna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Gör ont i hjärtat"

Bristen på respekt, att spelarna inte upplever sig bli sedda av förbundsledningen, kommenterar Larsson så här:

– Den typen av kritik gör ont i hjärtat, både som människa och hockeyordförande. Det finns i vissa delar olika förutsättningar inom svensk hockey mellan elit och bredd och på liganivå mellan damer och herrar, men bemötande med lika respekt och lika behandling är grundläggande i hockeyförbundets värderingar.

– Därför är det viktigt att parterna nu sätter sig ned runt samma bord och tittar på vad som har hänt och vad som ligger bakom de här orden. Vad är det vi borde ha sett som vi inte har sett. Alla är lika viktiga.

TT: Vad skulle du vilja säga till spelarna?

– Att jag känner med er, jag vet att ni inte vill något hellre än att med glädje och stolthet vill dra på er landslagströjan och spela för svensk hockey och vårt land. Att vi då ha har hamnat i den här situationen, där ni som spelare inte känner så, är djupt beklagligt och något vi måste hitta en lösning på.

Damkronorna åkte i våras ur A-VM och Anders Larsson kallar den här säsongen, när landslaget ska försöka gå upp igen, för den viktigaste i historien. Nästa landslagsturnering spelas, om konflikten är löst, i november i Luleå.

Här är bakgrunden till att spelarna i Damkronorna bojkottar landslaget.

Vid OS 2018 blir Sveriges sjua, svenska damlandslagets sämsta resultat i ett OS hittills. Som en konsekvens av det drar Sveriges olympiska kommitté (SOK) in sitt stöd till spelarna. SOK motiverar sitt beslut med dåliga resultat och att Svenska ishockeyförbundet och klubbarna inte gör tillräckligt för att lyfta damishockeyn. Flera spelare väljer att tacka nej till landslaget.

I augusti samma år meddelar Ishockeyförbundet att man tillsammans med herrligan SHL lägger 800 000 kronor (cirka 80 000 euro) på damlandslaget den kommande säsongen. Förbundet tillsätter ett krisråd för att ta itu med Damkronornas svaga resultat.

I april i år åker Damkronorna ur VM:s A-grupp för första gången.

1 augusti anmäls Ishockeyförbundet till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering. Bakgrunden är debatten kring landslagsersättning för dam- respektive herrspelare inom fotboll och ishockey.

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier. Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. "Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden. Bland annat ska Damkronorna ha tvingats resa hem från en turnering i Finland med Finlandsfärja.

20 augusti uttalar sig för första gången Damkronorna i media om bojkotten: "Det hela bygger på några år av frustration. Vi i landslaget har kommit till en punkt där vi till slut tyckte att det får vara nog", säger Brynässtjärnan Erika Grahm till Aftonbladet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning